Loading: News Submenu
Header Scripts Init

CCS: Τριμερής συνεργασία και στο βάθος η Μαλαισία

CCS: Τριμερής συνεργασία και στο βάθος η Μαλαισία

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η παγκόσμια βιομηχανία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, με τη νέα συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ADNOC, PETRONAS και Storegga. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία κοινής μελέτης και ανάπτυξης (JSDA) για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) σε αλμυρούς υδροφορείς στη λεκάνη Penyu, ανοικτά της χερσονήσου της Μαλαισίας. Αυτή η συνεργασία θα αξιοποιήσει προηγμένες μεθόδους για την επίτευξη μόνιμης και ασφαλούς αποθήκευσης τουλάχιστον 5 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως μέχρι το 2030.

Στον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η τεχνολογία. Το εύρος της συμφωνίας περιλαμβάνει τη μελέτη ναυτιλιακών και λογιστικών συστημάτων για το CO₂, γεωφυσική και γεωμηχανική μοντελοποίηση, καθώς και προσομοίωση δεξαμενών και έρευνα για την ασφάλεια της συγκράτησης του CO₂. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ενίσχυση της αποθηκευτικής ικανότητας, μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε υπεράκτιες περιοχές.

Credit: Petronas

Αυτή η στρατηγική συνεργασία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της PETRONAS να καταστήσει τη Μαλαισία ένα περιφερειακό κέντρο CCS για την Ασία-Ειρηνικό, αναπτύσσοντας την αποθηκευτική ικανότητα μέσω των αλμυρών υδροφορέων της περιοχής. Η Μαλαισία διαθέτει γεωλογικές δομές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, μόνιμων λύσεων αποθήκευσης CO₂, και η JSDA στοχεύει να επιταχύνει σημαντικά αυτή την ανάπτυξη.

Η Storegga, ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της CCS, φέρνει την πολύτιμη εμπειρία της στη συνεργασία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός κέντρου CCS παγκόσμιας κλάσης. Η ADNOC, από την πλευρά της, στοχεύει να φτάσει σε ικανότητα δέσμευσης άνθρακα 10 εκατ. τόνων ετησίως μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση των εκπομπών.

Οι δραστηριότητες της JSDA αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος, με την τεχνολογία να αποτελεί τον βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας, καθορίζοντας το μέλλον της δέσμευσης και της αποθήκευσης άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Βύθιση «Bayesian»: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας εις βάρος του καπετάνιου

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας την προηγούμενη Δευτέρα, ερευνάται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά…

Ο σκοτεινός στόλος εισχωρεί στο νηολόγιο του Μπαρμπάντος

Η μεταπήδηση πλοίων του σκοτεινού στόλου από νηολόγιο σε νηολόγιο αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, μία από τις…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }