Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Οι πυρκαγιές σε containerships σε άνοδο

Οι πυρκαγιές σε containerships σε άνοδο

Email
LinkedIn
Facebook
X

Στον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έπειτα από μια περίοδο «ηρεμίας», εστιάζει πρόσφατη έκθεση του αλληλασφαλιστικού οργανισμού Gard.

Ειδικότερα, το 2023 κατά μέσο όρο σημειωνόταν μία πυρκαγιά σε containership ανά εννιά ημέρες, αναφέρει ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός, επικαλούμενος στοιχεία του Cargo Incident Notification System (CINS). Τα συγκεκριμένα επίπεδα αποτελούν σημαντική άνοδο έναντι εκείνων του 2020, οπότε και καταγραφόταν περίπου μία πυρκαγιά ανά δύο εβδομάδες.

Πάντως, το 2024 έχει φέρει ένα νέο κύμα αισιοδοξίας. Έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους δεν σημειώθηκε καμία πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας. Πάντως, στις 26 Μαΐου, το «Northern Juvenile» έπιασε φωτιά στον λιμένα της Σιγκαπούρης, ενώ στις 19 Ιουλίου κατεγράφη πυρκαγιά στο «Maersk Frankfurt», που βρισκόταν στη δυτική ακτή της Ινδίας.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής του, ο Gard εστιάζει στη συμφόρηση στους λιμένες. Πλέον, απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να ελλιμενιστούν πλοία τα οποία ίσως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Πέραν αυτού, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαχειριστής του πλοίου επιθυμεί να εκφορτώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος.

Επιπλέον, η αναδιάταξη των routes έχει οδηγήσει στο να προσεγγίζουν πλοία μεγάλου μεγέθους λιμένες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να τα υποδεχτούν. Ο Gard εστιάζει στους αφρικανικούς λιμένες και στην αναδιάταξη των routes των containerships γύρω από την Αφρική.

Παράλληλα, υπάρχουν και παράγοντες που οφείλονται στη φύση του φορτίου. Φορτία όπως ο άνθρακας, οι μπαταρίες λιθίου, το βαμβάκι και το μαλλί φέρεται να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά παραμένουν περιορισμένα. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο Gard, περίπου 250 εκατ. containers μεταφέρονται διά θαλάσσης ετησίως. Μονάχα στη μεταφορά λίγων εξ αυτών παρουσιάζονται προβλήματα, ενώ οι καταστάσεις που δεν αντιμετωπίζονται προτού κλιμακωθούν σημαντικά είναι ακόμα λιγότερος. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται εφησυχασμό. Η άνοδος των πυρκαγιών σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι ανησυχητική.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Βύθιση «Bayesian»: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας εις βάρος του καπετάνιου

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας την προηγούμενη Δευτέρα, ερευνάται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά…

Ο σκοτεινός στόλος εισχωρεί στο νηολόγιο του Μπαρμπάντος

Η μεταπήδηση πλοίων του σκοτεινού στόλου από νηολόγιο σε νηολόγιο αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, μία από τις…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }