Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Υψηλό 18 ετών στις παραγγελίες product tankers

Υψηλό 18 ετών στις παραγγελίες product tankers

Email
LinkedIn
Facebook
X

Καθώς οι παραγγελίες για product tankers διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, νωχελικότητα καταγράφεται στις διαλύσεις λόγω των ισχυρών συνθηκών που έχουν επικρατήσει στη ναυλαγορά το μεγαλύτερο μέρος του έτους μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της BIMCO, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκαν 194 παραγγελίες για product tankers ‒χωρητικότητας μεγαλύτερης των 10.000 dwt έκαστο‒, συνολικής χωρητικότητας 13,3 εκατ. dwt. Πρόκειται για αύξηση των παραγγελιών κατά 17% σε ετήσια βάση και για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2006.

Κατά συνέπεια, το orderbook των product tankers έχει αυξηθεί κατά 241%, σε σχέση με τις αρχές του 2023. Πλέον το orderbook διαμορφώνεται στα 37,1 εκατ. dwt, ενώ η αναλογία orderbook-στόλου ανέρχεται, έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις, στο 19,6%. Από την εν λόγω εξέλιξη, κατά κύριο λόγο, έχουν επωφεληθεί τα κινεζικά ναυπηγεία, στα οποία θα κατασκευαστεί το 72% του orderbook των product tankers.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η νωχελικότητα που σημειώνεται στις ανακυκλώσεις product tankers, καθώς το 90% του orderbook (35,3 εκατ. dwt) αναμένεται να παραδοθεί το διάστημα 2025-2027, σηματοδοτώντας μια ραγδαία ανάπτυξη του στόλου κατά την περίοδο αυτή.

Εν κατακλείδι, ακόμη και αν οι διαλύσεις product tankers τα επόμενα τρία έτη ανεβάσουν ρυθμούς και διαμορφωθούν στα 3,8 εκατ. dwt ανά έτος, εκτιμάται ότι η συνολική χωρητικότητα των product tankers θα αυξηθεί κατά 23,3 εκατ. dwt (12,5%) έως τα τέλη του 2027. Συνεπώς, εάν η ανακύκλωση των παλαιότερων πλοίων δεν αυξηθεί δραστικά, η προσφορά στην αγορά των product tankers αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Βύθιση «Bayesian»: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας εις βάρος του καπετάνιου

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας την προηγούμενη Δευτέρα, ερευνάται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά…

Ο σκοτεινός στόλος εισχωρεί στο νηολόγιο του Μπαρμπάντος

Η μεταπήδηση πλοίων του σκοτεινού στόλου από νηολόγιο σε νηολόγιο αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, μία από τις…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }