Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Νικόλας Δ. Πατέρας: Η αναγνώριση της πολυσχιδούς προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Νικόλας Δ. Πατέρας: Η αναγνώριση της πολυσχιδούς προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Email
LinkedIn
Facebook
X

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, έλαβε χώρα η 16η τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη.

Τα Βραβεία Ευκράντη διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά από το 2008 και αποτελούν μια εκδήλωση που έχει λάβει θεσμική διάσταση στη συνείδηση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Το Βραβείο Ευκράντη 2023 για την Κοινωνική Προσφορά απονεμήθηκε στον κ. Νικόλα Πατέρα.

Ο Νικόλας Πατέρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου 1963. Είναι Έλληνας πλοιοκτήτης έβδομης γενιάς, ιδρυτής της Contships Management Inc., και έλκει την καταγωγή του από τις Οινούσσες. Ο κ. Πατέρας είναι απόφοιτος του London School of Foreign Trade και του City of London Polytechnic, από όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1984, και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό δύο χρόνια.

Από το 1986 έως και το 1993 εργάστηκε στην Pateras Brothers Limited στον Πειραιά. Το 1993 ίδρυσε την Pacific & Atlantic Corporation, με την οποία διαχειρίστηκε 60 φορτηγά πλοία. Το 2015 ίδρυσε την Contships Management Inc. και έχει αγοράσει μέχρι σήμερα 58 πλοία container, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία container feeders (900-1.500 TEUs) παγκοσμίως.

Με σύνθημα τη φράση «Ναυτιλία και φιλανθρωπία», ο Νικόλας Πατέρας έχει ιδρύσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Νικόλας Δ. Πατέρας». Μέσω αυτού, έχει πραγματοποιήσει δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας και έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες που αφορούν την υγεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλιακή κληρονομιά, την εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνία στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο Νικόλας Πατέρας συνεχίζει την αιγνουσιώτικη παράδοση ευποιίας με το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενισχύοντας το νοσοκομείο ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το έργο ανακαίνισης των εξωτερικών χώρων του κτιρίου ΑΧΕΠΑ -έντεκα ορόφων- του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καθώς και η ανακαίνιση ορόφων στην πτέρυγα «Ιωάννη Πατέρα».

Ως διαχρονική και συστηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η υποστήριξή του προς τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, έχοντας μάλιστα βραβευτεί από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη για την πολύτιμη, διαχρονική προσφορά του στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα.

Ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αθήνας είχε η ανακαίνιση και η αναδιαμόρφωση του πάρκου Ριζάρη στον «Ευαγγελισμό», χάρη σε χορηγία του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας» στη μνήμη του πατέρα του Διαμαντή.

Ειδικότερα την τελευταία εικοσαετία, ο Νικόλας Πατέρας έχει πρωτοστατήσει σε θέματα προστασίας και αναστήλωσης χριστιανικών ναών και μνημείων. Οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες ήταν η πλήρης ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο πάρκο Ριζάρη, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και πολλοί άλλοι.

Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές οικονομικές χορηγίες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πέρα από τη γενικότερη φιλανθρωπική του δράση, ο Νικόλας Πατέρας είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε θέματα που αφορούν την πατρίδα του, τις Οινούσσες. Πιο συγκεκριμένα, έχει υπάρξει αρωγός για τις νέες οικογένειες του νησιού, με γνώμονα τη δημογραφική αύξηση του τόπου καταγωγής του, ενώ στηρίζει έμπρακτα τα τοπικά σχολεία και τον Δήμο.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να τιμήσουν τον Νικόλα Πατέρα με το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς αναγνώρισαν την πολυεπίπεδη και πολυσχιδή προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, τόσο μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών όσο και μέσω της δραστηριοποίησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας».

Η κριτική επιτροπή των βραβείων υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- τη διαχρονική προσφορά του υπέρ των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και την ουσιαστική αρωγή του στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής ανέφεραν με σαφήνεια τις προσπάθειες του κ. Πατέρα για την ενίσχυση ακριτικών και νησιωτικών κοινοτήτων, αλλά και τη διαφύλαξη, την προστασία και τη συντήρηση χριστιανικών μνημείων και ιερών ναών.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κ. Νικόλα Πατέρα, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός Βραβείου:

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Τριετής επέκταση της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Για επιπλέον τρία έτη επεκτείνεται η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Μετά την αξιολόγηση…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }