Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Αιολική πρόωση: Σε κομβικό σημείο για ταχύτερη υιοθέτηση από τη ναυτιλία

Αιολική πρόωση: Σε κομβικό σημείο για ταχύτερη υιοθέτηση από τη ναυτιλία

Email
LinkedIn
Facebook
X

Θετικές διαφαίνονται οι προοπτικές ευρύτερης υιοθέτησης συστημάτων αιολικής πρόωσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο νηογνώμονας LR σε σχετική ανακοίνωσή του, βρισκόμαστε κοντά σε ένα κομβικό σημείο για την ταχύτερη υιοθέτηση των συστημάτων αιολικής πρόωσης (wind-assisted propulsion systems – WAPS) σε διάφορους τύπους πλοίων.

Πάντως, μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η έλλειψη τυποποίησης αλλά και η ανησυχία περί έλλειψης απαιτούμενου εξοπλισμού. Πληθώρα εμπειρογνωμόνων έχουν υπογραμμίσει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τα οφέλη εγκατάστασης συστημάτων αιολικής πρόωσης είναι η εμπορική διαχείριση του πλοίου. Το ίδιο πλοίο θα καταγράψει διαφορετικά οφέλη αναλόγως του route στο οποίο δραστηριοποιείται.

Είθισται μάλιστα να ακολουθείται μια case-by-case προσέγγιση, όπου το κάθε πλοίο πραγματοποιεί μια ανάλυση των οφελών που δύναται να αποκομίσει από τα συστήματα WAPS, στην οποία λαμβάνεται υπόψη το route στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία βρίσκεται κοντά στο να πετύχει το ορόσημο των 100 εγκαταστάσεων σε πλοία, ενώ το orderbook αριθμεί πλοία διαφορετικού τύπου που έχουν επιλέξει την αιολική πρόωση, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία.

Καθώς όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η αιολική πρόωση θα γνωρίσει σημαντική άνθιση, η διαθεσιμότητα συνεχίζει να αποτελεί μια ολοένα σημαντικότερη πρόκληση. Οι κατασκευαστές ιστίων πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους δίχως εκπτώσεις στη συνέπειά τους, ενώ επί του παρόντος τα ναυπηγεία που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση μετασκευών εγκατάστασης συστημάτων WAPS είναι περίπου δεκαέξι, σημειώνει ο LR.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Τριετής επέκταση της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Για επιπλέον τρία έτη επεκτείνεται η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Μετά την αξιολόγηση…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }