Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Φωτό: Robin Utrecht/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία τακτικών γραμμών

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία τακτικών γραμμών

Φωτό: Robin Utrecht/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Email
LinkedIn
Facebook
X

Στις τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία τακτικών γραμμών εστιάζει πρόσφατη έκθεση της Xeneta, δίνοντας έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στη spot ναυλαγορά και στην αγορά χρονοναυλώσεων, στους λιμένες των ΗΠΑ αλλά και στο περιβαλλοντικό μέτωπο.

Ειδικότερα, η Xeneta υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στις τακτικές γραμμές είναι παρόμοιος με εκείνον της πανδημίας. Το κόστος αποστολής εμπορευμάτων σημείωσε σημαντική άνοδο και η συμφόρηση στους διεθνείς λιμένες έκανε ξανά την εμφάνισή της. Πλέον, οι ναύλοι στη spot αγορά δείχνουν σημάδια αποδυνάμωσης, ενώ εκείνοι στην αγορά χρονοναυλώσεων εκκινούν σταδιακά ανοδική πορεία, μειώνοντας τη διαφορά spot και long-term αγοράς.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ναυτιλία, όπως η γεωπολιτική κόντρα των ΗΠΑ και της Κίνας και οι επιβληθέντες στα προϊόντα της δεύτερης δασμοί, αλλά και η δαμόκλειος σπάθη πιθανών απεργιών σε σημαίνοντες λιμένες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η αναδιάταξη των routes το 2024 επέφερε άνοδο στις εκπομπές των containerships, καθώς τα πλοία πραγματοποιούν πλέον μεγαλύτερες αποστάσεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό, βάσει της Xeneta, αναφορικά με τους στόχους της ναυτιλίας αλλά και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτόν καθαυτόν.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Τριετής επέκταση της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Για επιπλέον τρία έτη επεκτείνεται η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Μετά την αξιολόγηση…

Αιολική πρόωση: Σε κομβικό σημείο για ταχύτερη υιοθέτηση από τη ναυτιλία

Θετικές διαφαίνονται οι προοπτικές ευρύτερης υιοθέτησης συστημάτων αιολικής πρόωσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο νηογνώμονας LR σε σχετική ανακοίνωσή του, βρισκόμαστε…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }