Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Κυψέλες καυσίμου: Ένα πρωτοποριακό βήμα και στο βάθος η αμμωνία

Κυψέλες καυσίμου: Ένα πρωτοποριακό βήμα και στο βάθος η αμμωνία

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου συνεχίζει να εξελίσσεται, με το υδρογόνο να θεωρείται μία από τις πλέον βιώσιμες λύσεις για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε πιο πράσινες μεθόδους ενέργειας. Ωστόσο, η Alma Clean Power έρχεται να προσθέσει μια νέα διάσταση σε αυτή την εξέλιξη, αναπτύσσοντας μια καινοτόμο τεχνολογία κυψελών καυσίμου στερεάς οξείδωσης (SOFC) που λειτουργεί απευθείας με αμμωνία.

Αυτή η καινοτομία είναι σημαντική, καθώς παρακάμπτεται η σύνθετη διαδικασία διάσπασης της αμμωνίας σε υδρογόνο και άζωτο. Το πρωτοποριακό σύστημα SOFC της Alma Clean Power μετατρέπει την αμμωνία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς ενδιάμεσα βήματα, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση και μειώνοντας τις ενεργειακές απώλειες.

Η αποφυγή της καύσης και η χρήση της αμμωνίας, ενός καυσίμου χωρίς άνθρακα, ενισχύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και προσφέρουν μεγάλο δυναμικό για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία.

Η ανάπτυξη αυτή είναι ενταγμένη στο έργο CAP (Clean Ammonia Power), το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με μεγάλους βιομηχανικούς παράγοντες, όπως η Wärtsilä, η Equinor, η Yara και η Eidesvik. Το έργο υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως η Innovation Norway και η Sustainable Energy και στοχεύει στην προώθηση μεγαλύτερων συστημάτων ισχύος που βασίζονται στην επιτυχημένη δοκιμή του πρωτοποριακού μοντέλου των 100 kW. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας SOFC σε πλατφόρμες μεγάλης κλίμακας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Επίθεση σε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρεις πυρκαγιές βρίσκονταν, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, σε εξέλιξη στο δεξαμενόπλοιο που εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του αφού υπέστη επίθεση την Τετάρτη 21 Αυγούστου,…

Τριετής επέκταση της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Για επιπλέον τρία έτη επεκτείνεται η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Μετά την αξιολόγηση…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }