Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η Maersk εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πυρηνικής πρόωσης στον στόλο της

Η Maersk εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πυρηνικής πρόωσης στον στόλο της

Email
LinkedIn
Facebook
X

Καθώς η πυρηνική τεχνολογία αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον υποσχόμενες λύσεις για τη μείωση των εκπομπών στη ναυτιλία, η Maersk, σε συνεργασία με τον Lloyd’s Register και την Core Power, επιχειρεί να εξερευνήσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας μέσω μιας πρωτοποριακής μελέτης στην Ευρώπη.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην αξιοποίηση τεχνολογιών τέταρτης γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένη ασφάλεια συγκριτικά με παλαιότερες τεχνολογίες. Η ενσωμάτωση τέτοιων αντιδραστήρων σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντικά πιο αποδοτική εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα, παρέχοντας μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για τη ναυτιλία.

Η έρευνα του ICS τον περασμένο Μάιο έδειξε ότι το ενδιαφέρον για την πυρηνική τεχνολογία πρόωσης έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πλοία με πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη βιομηχανία.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εξερευνήσουν ενδελεχώς τις ρυθμιστικές και λειτουργικές προκλήσεις που συνδέονται με την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε νέα τεχνολογική εφαρμογή θα συμβαδίζει με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, από τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων μέχρι την αποδοχή σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνολογικές προοπτικές προσφέρουν μια ελπιδοφόρα εναλλακτική στην προσπάθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Επίθεση σε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρεις πυρκαγιές βρίσκονταν, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, σε εξέλιξη στο δεξαμενόπλοιο που εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του αφού υπέστη επίθεση την Τετάρτη 21 Αυγούστου,…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }