Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Arcadia για το μεσογειακό οικοσύστημα

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Arcadia για το μεσογειακό οικοσύστημα

Email
LinkedIn
Facebook
X

Σε σημαντική πρωτοβουλία με επίκεντρο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, και δη του πληθυσμού φαλαινών φυσητήρων στην ανατολική Μεσόγειο, προχωρά η Arcadia Shipmanagement μέσω ανακατεύθυνσης των πλοίων της.

Ειδικότερα, το IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον οργανισμό OceanCare, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Πέλαγος και το WWF Ελλάς,  προσέγγισε την Arcadia Shipmanagement με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουν οι φυσητήρες στα δυτικά παράλια της Ελλάδας. Αυτός ο σχετικά μικρός και απειλούμενος πληθυσμός φυσητήρων κινδυνεύει από συγκρούσεις με πλοία, γνωστές ως «προσβολές από πλοία», οι οποίες αποτελούν μείζονα αιτία θανάτου των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών και απειλούν τον πληθυσμό τους με εξαφάνιση.

Ο Capt. Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement σχολίασε μεταξύ άλλων: «Δεσμευόμαστε για πρακτικές ναυτιλίας που είναι βιώσιμες και υπεύθυνες. Η απόφασή μας να αλλάξουμε την πορεία των πλοίων μας για να αποφύγουμε την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, αντανακλά την αφοσίωσή μας στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων. Με την ανάληψη αυτού του προληπτικού βήματος, ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και να συμβάλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των θαλασσών».

Από την πλευρά της, η Sharon Livermore, Διευθύντρια Θαλάσσιας Προστασίας του IFAW και εκπρόσωπος του συνασπισμού ΜΚΟ, σχολίασε -μεταξύ άλλων- πως:

«Αποφεύγοντας το περιβάλλον των φυσητήρων, η Arcadia Shipmanagement κάνει ένα σημαντικό βήμα για αυτές τις απειλούμενες φάλαινες. Οι φάλαινες συχνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και αυτός ο υποπληθυσμός διατρέχει κίνδυνο. Οι προσβολές από πλοία είναι τόσο πρόβλημα διατήρησης όσο και ευημερίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση της Arcadia Shipmanagement είναι τόσο σημαντική και καλούμε όλες τις εταιρείες που πλοηγούν στην Ελληνική Τάφρο να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να αποφύγουν την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν λιγότεροι από 200 απειλούμενοι φυσητήρες του υποπληθυσμού της ανατολικής Μεσογείου, που ζουν κυρίως στην Ελληνική Τάφρο. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι θάνατοι άνω του 50% των φαλαινών που εξόκειλαν στην περιοχή μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε συγκρούσεις με μεγάλα πλοία. Έρευνες σε άλλες περιοχές υποδεικνύουν επίσης ότι για κάθε φυσητήρα που καταγράφεται ότι έχει θανατωθεί από προσβολή, μπορεί να υπάρχουν 20 φυσητήρες με την ίδια μοίρα που δεν έχουν ανιχνευθεί.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Απεργία στη Boeing: Μακριά από την εύρεση συμφωνίας;

Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την μισθολογική προσφορά που είχε καταθέσει, μετά από διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Ένωση Χειριστών Μηχανών…

Μελίνα Τραυλού: Η πρόεδρος της ΕΕΕ συνομιλεί ανοιχτά με τη νέα γενιά στον πρώτο διάλογο «Blue Chairs»

Με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα Ναυτικά Χρονικά καλωσορίζουν όλους και όλες που επέλεξαν να ακολουθήσουν ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές και τους…

Η κυματική ενέργεια, κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας

Η κυματική ενέργεια αναδεικνύεται σε μία από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις πρόσφατες εξελίξεις να την τοποθετούν στο επίκεντρο της…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }