Loading: News Submenu
Header Scripts Init
INTERCARGO 

Αγορές ξηρού φορτίου: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τους ναύλους

Αγορές ξηρού φορτίου: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τους ναύλους

INTERCARGO 
Email
LinkedIn
Facebook
X

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά των bulk carriers, παρά την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών σιτηρών, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Παναμά ενδέχεται να αποτελέσει αντίβαρο της ανόδου της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της BIMCO, το 2024 οι εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν ετήσια άνοδο κατά 12%. Έτσι, η επερχόμενη συγκομιδή καλαμποκιού και σόγιας εκτιμάται ότι θα ωθήσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, ήδη αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση. Βέβαια, η επικείμενη αύξηση των θαλάσσιων εξαγωγών σιτηρών αποτελεί απότοκο των εκτιμήσεων για φυσιολογικά επίπεδα της στάθμης των υδάτων του ποταμού Μισισιπή, που θα διευκολύνουν τη μεταφορά των σιτηρών στα λιμάνια.

Η ανάκαμψη των θαλάσσιων εξαγωγών καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια προσφορά σιτηρών και κατά συνέπεια τη ναυλαγορά των bulk carriers, και ιδίως των panamaxes, των supramaxes και των handysizes. Ωστόσο, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι περιορισμένα, παρά την αύξηση της ζήτησης, εφόσον η Διώρυγα του Παναμά επανέλθει στην κανονικότητα. Η εκτίμηση αυτή συνιστά απότοκο του γεγονότος ότι οι αποστάσεις πλεύσης των πλοίων προς τις αγορές της Ασίας είναι μικρότερες όταν αφετηρία αποτελούν οι ΗΠΑ από ό,τι όταν αφετηρία αποτελούν η Βραζιλία ή η Αργεντινή.

Παρ’ όλα αυτά, η σταδιακή ανάκαμψη των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Παναμά αντισταθμίζεται, καθώς αρκετά πλοία επαναδρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Κατά συνέπεια, οι αποστάσεις πλεύσης για εξαγωγές προς την Ανατολική Ασία αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Τέλος, οι εξαγωγές αμερικανικών σιτηρών προς την Κίνα έχουν μειωθεί κατά 19% σε ετήσια βάση, με τα bulk carriers να ευελπιστούν στην ανάκαμψη αυτών, ώστε ο αντίκτυπος των μικρότερων αποστάσεων πλεύσης να περιοριστεί.

 

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Πλοία και διαχειρίστριες εταιρείες στο στόχαστρο κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου

H βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την επιβολή κυρώσεων σε πέντε πλοία και δύο συνδεδεμένες εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }