Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ευ. Μυτιληναίος: Αναγκαία η δράση της ΕΕ στον τομέα μετάλλων και σπάνιων γαιών

Ευ. Μυτιληναίος: Αναγκαία η δράση της ΕΕ στον τομέα μετάλλων και σπάνιων γαιών

Email
LinkedIn
Facebook
X

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι τιμές αντιμονίου θα καταγράψουν νέα ρεκόρ ελέω περιορισμών στις εξαγωγές από πλευράς Κίνας, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος -σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- προχώρησε σε σχολιασμό των τρεχουσών συνιστωσών στην αγορά μεταλλευμάτων και σπανίων γαιών.

Ειδικότερα, το άρθρο του Reuters εστιάζει στην απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το εν λόγω μέταλλο αξιοποιείται στην κατασκευή πυρομαχικών και μπαταριών και η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του.

Ο κ. Μυτιληναίος, Chairman και CEO της Metlen Energy & Metals, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απλά το επόμενο βήμα της στρατηγικής της Κίνας να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπανίων γαιών. Προκειμένου να προστατευτεί από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει από τον Μάιο του 2024 το Critical Raw Materials Act (CRM), που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση της ΕΕ σε ποσότητες τέτοιων πρώτων υλών.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η εγχώρια παραγωγή αλλά και η διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών ενώ στη λίστα των μετάλλων πέραν του αντιμονίου περιλαμβάνονται το γερμάνιο, ο βωξίτης, το γάλλιο και πολλά άλλα.

Ωστόσο, επί του παρόντος, υπογραμμίζει ο κ. Μυτιληναίος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Ελέω της «επιθετικής» πολιτικής που χαράσσει η Κίνα και καθώς ο χρόνος λιγοστεύει, είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική δράση άμεσα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Επίθεση σε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρεις πυρκαγιές βρίσκονταν, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, σε εξέλιξη στο δεξαμενόπλοιο που εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του αφού υπέστη επίθεση την Τετάρτη 21 Αυγούστου,…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }