Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου λίγο πιο… απαισιόδοξες

Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου λίγο πιο… απαισιόδοξες

Email
LinkedIn
Facebook
X

Μετά την πρόσφατη επανεκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024 από τον OPEC, που για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 μείωσε τις εκτιμήσεις του, επικαλούμενος την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, σειρά παίρνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο IEA, παρά το γεγονός ότι διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024, μείωσε την εκτίμησή του για το 2025, επικαλούμενος και εκείνος την αποδυναμωμένη κινεζική οικονομία. Και όλα αυτά ενώ ο αντίκτυπος της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας στη ζήτηση πετρελαίου θεωρείτο εξασθενημένος μετά την πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον IEA, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2025, εκτίμηση μειωμένη κατά 30.000 bpd από την προηγούμενη. Αντίθετα, αμετάβλητη παρέμεινε η εκτίμηση για το τρέχον έτος, που προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 970.000 bpd, με μείωση ωστόσο του μεριδίου της Κίνας περίπου στο ένα τρίτο το 2024, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα το 2023.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο IEA αναμένει ισχυρή ζήτηση στις δυτικές οικονομίες, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας βενζίνης, ενώ, εξαιρουμένων των ανεπτυγμένων χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), η αύξηση της ζήτησης κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η βραδύτερη από το πανδημικό έτος 2020.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }