Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πρόσκαιρη η άνοδος των θαλάσσιων εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών;

Πρόσκαιρη η άνοδος των θαλάσσιων εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών;

Email
LinkedIn
Facebook
X

Παρά τις επιθέσεις της Ρωσίας σε καίρια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία ενισχύει τις εξαγωγές σιτηρών, εκμεταλλευόμενη εδάφη που πρόσφατα ανέκτησε. Στόχος της Ουκρανίας είναι να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερα σιτηρά στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι τιμές τείνουν να κορυφωθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται στοιχεία της ένωσης εμπόρων σιτηρών της Ουκρανίας (UGA), οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για τον μήνα Ιούλιο ανήλθαν στους 4,2 εκατ. τόνους, διπλάσιες από αυτές του Ιουνίου, παρά τις ρωσικές επιθέσεις που έπληξαν τα λιμάνια της Οδησσού και του Ισμαήλ, δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο, η Ουκρανία εξήγαγε 3,7 εκατ. τόνους γεωργικών προϊόντων μέσω της Οδησσού, έναντι μόλις 291.000 τόνων το ίδιο διάστημα πέρυσι, και 569.000 τόνους μέσω του Ισμαήλ, στον Δούναβη, έναντι 2,07 εκατ. τόνων που εξήγαγε τον Ιούλιο του 2023.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών έρχεται σε μια περίοδο που η παραγωγή σιτηρών εξασθενεί, λόγω των διαταραχών που οφείλονται στον πόλεμο με τη Ρωσία. Κατ’ επέκταση, το Κίεβο δεν εγγυάται ότι θα διατηρήσει το επίπεδο αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2024/25. Τουναντίον, οι εξαγωγές σιτηρών εκτιμάται ότι θα μειωθούν, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των επιπτώσεων του πολέμου.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στα φιόρδ σε πρώτο πλάνο για τη Νορβηγία

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της προς την UNESCO, αναφορικά με την εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων προστασίας των νορβηγικών φιόρδ, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την…

LNG carriers: Ανυποχώρητη η ψαλίδα στους ναύλους μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Παρά την πτώση των ναύλων ανατολικά του Σουέζ, η ψαλίδα μεταξύ Λεκάνης του Ειρηνικού και Λεκάνης του Ατλαντικού δεν υποχωρεί ιδιαίτερα. Ειδικότερα, βάσει σχετικής…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }