Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Bραβεία Ευκράντη: Η βιώσιμη ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο για τη Star Bulk

Bραβεία Ευκράντη: Η βιώσιμη ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο για τη Star Bulk

Email
LinkedIn
Facebook
X

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, έλαβε χώρα η 16η τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη.

Τα Βραβεία Ευκράντη διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά από το 2008 και αποτελούν μια εκδήλωση που έχει λάβει θεσμική διάσταση στη συνείδηση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Το Βραβείο Ευκράντη 2023 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία απονεμήθηκε στην εταιρεία Star Bulk Carriers Corp.

H Star Bulk ιδρύθηκε το 2006 (από τον κ. Πέτρο Παππά) και αυτή τη στιγμή αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια μεταφορά ξηρού φορτίου, ούσα η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία μεταφοράς ξηρού φορτίου στο χρηματιστήριο του NASDAQ και η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού φορτίου στον κόσμο. Διαχειρίζεται έναν σύγχρονο στόλο 161 πλοίων με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 11 έτη.

Ο υπό διαχείριση στόλος της Star Bulk διαθέτει συνολική χωρητικότητα περίπου 15,5 εκατ. dwt και δραστηριοποιείται σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία απασχολεί ένα ενεργό pool ναυτικών που ξεπερνά τους 4.000, ενώ το προσωπικό ξηράς που ασχολείται με τη διαχείριση των καραβιών της Star Bulk αριθμεί πάνω από 500 άτομα σε τρεις ηπείρους.

Η Star Bulk αποτελεί μια εταιρεία πρωτοπόρο στη βιώσιμη θαλάσσια μεταφορά ξηρών φορτίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλη τη μεγάλη αύξηση του στόλου της τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη έμπειρης ομάδας και στην υλοποίηση συστημάτων, διαδικασιών και πολιτικών που εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ποιότητας και του περιβάλλοντος. Τόσο η ορθή διαχείριση του στόλου της εταιρείας όσο και η συνεισφορά της στην εξέλιξη των ανθρώπων της και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης αποτελούν σημείο αναφοράς στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Το Βραβείο Ευκράντη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία αποτελεί τη νεότερη κατηγορία του θεσμού, έχοντας θεσπιστεί μόλις την περσινή χρονιά. Το συγκεκριμένο βραβείο αναγνωρίζει προσωπικότητες ή εταιρείες που με τη δραστηριότητά τους συμβάλλουν με συνειδητό τρόπο στη βιωσιμότητα και στην αειφορία της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, η ετυμηγορία των οποίων αναδεικνύει τον τελικό νικητή.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να βραβεύσουν τη Star Bulk έχοντας ως γνώμονα την ορθή διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας με διαφάνεια και υπευθυνότητα, η οποία είναι πλήρως συνυφασμένη με τις τρέχουσες ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις απαιτήσεις της ευρύτερης κοινωνίας για απανθρακοποίηση του κλάδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA υπογράμμισε το σύγχρονο πρόσωπο που επιδεικνύει η εταιρεία, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες για ανανέωση του στόλου της, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων της, τη συμμετοχή της εταιρείας σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται με τις νέες «πράσινες» τεχνολογίες και τα εναλλακτικά καύσιμα, και τη διαφάνεια σχετικά με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίστηκε η συνεπής συμμόρφωση της εταιρείας με τους υπάρχοντες κανονισμούς, που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΙΜΟ. Ταυτόχρονα, η κριτική επιτροπή του βραβείου αναφέρθηκε στη διαρκή παρακολούθηση, από την πλευρά της Star Bulk, των διεθνών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τους επικειμένους περιβαλλοντικούς στόχους που αφορούν την παγκόσμια ναυτιλία. Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε επίσης η ενεργή συμμετοχή της Star Bulk σε πρωτοβουλίες που αφορούν την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η συνεργασία της εταιρείας με φορείς και οργανώσεις που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του κλάδου, όπως το Ναυτιλιακό Κέντρο Μείωσης Εκπομπών με έδρα την Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Star Bulk Carriers Corp., αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός βραβείου:

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα
εμποριο

17 έργα αναβάθμισης ελληνικών λιμένων

Σε ρότα αναβάθμισης εισέρχονται οι λιμένες της Ελλάδας, με 17 projects συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ να εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.…

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου χάνουν «έδαφος»

Σημαντική πτώση φέρεται να κατέγραψαν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας τον περασμένο Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Xclusiv, o συνολικός…

Υποβρύχιος ακτινοβολούμενος ήχος: Ένα project υπόσχεται προστασία της υποθαλάσσιας ζωής

H διεθνής ναυτιλία, με την υποστήριξη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), στρέφεται προς πρωτοποριακές τεχνολογίες για τη διατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής, με το έργο…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }