Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Άνοιξη» για τη second-hand αγορά των bulk carriers

«Άνοιξη» για τη second-hand αγορά των bulk carriers

Email
LinkedIn
Facebook
X

Σημαντική αύξηση των συναλλαγών καταγράφει η second-hand αγορά των bulk carriers φέτος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται στα ύψη.

Μπορεί κατά γενική ομολογία η αγορά να κινείται σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο αβεβαιότητες, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η επιμένουσα κρίση στο real estate δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον για τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα.

Εντούτοις, το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για μεταχειρισμένα bulk carriers παραμένει ζεστό. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα bulk carriers, τον Ιούλιο άλλαξαν χέρια εννέα Capesizes, ενώ εντός του 2024 ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών ανέρχεται σε 82. Έξι Panamax/Kamsarmax άλλαξαν χέρια τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής φέτος οι συνολικές αγοραπωλησίες ανέρχονται σε 83, ξεπερνώντας τις 62 που είχαν σημειωθεί το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν το 2022 κινούνταν στις 89. Κατά τους επτά πρώτους μήνες του 2021 είχε σημειωθεί ρεκόρ, καθώς είχαν αλλάξει χέρια 121 Panamax/Kamsarmax.

Εκατόν πενήντα οκτώ ήταν οι αγοραπωλησίες Supramax/Ultramax τους επτά πρώτους μήνες του 2024, ενώ μόνο τον Ιούλιο άλλαξαν ιδιοκτήτες 15 τέτοια πλοία. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον όγκο των συναλλαγών του 2023 και του 2022, οπότε σημειώθηκαν 143 και 156 αγοραπωλησίες αντίστοιχα κατά τους πρώτους επτά μήνες κάθε έτους. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των Panamax/Kamsarmax, το 2021 κατέχει το ρεκόρ με συνολικά 203 συναλλαγές κατά την ίδια περίοδο.

Το ερώτημα παραμένει: κατά πόσο η αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας και οι αυξημένες αξίες θα ενθαρρύνουν τους πλοιοκτήτες να πωλούν τα πλοία τους στη δευτερογενή αγορά.

Πηγή: Intermodal / Weekly Market Report (6 Αυγούστου)

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Οι εταιρείες λιανικής των ΗΠΑ μπροστά σε ένα «τρομακτικό κοκτέιλ» απεργιών και Χούθι

Υπό τον φόβο κήρυξης απεργιών σε σημαντικούς λιμένες των ΗΠΑ και ενώ οι επιθέσεις των Χούθι, εξακολουθούν να διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο και την…

Τα Εμιράτα σε αντεπίθεση: Aπαγόρευση …ανεπιθύμητων νηολογίων σε λιμάνια των ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν στην απαγόρευση εισόδου πλοίων με σημαία Εσουατίνι στα λιμάνια τους, σηματοδοτώντας περαιτέρω περιορισμούς στα πλοία του «σκοτεινού στόλου» που…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }