Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το φυσικό αέριο, βαρόμετρο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Το φυσικό αέριο, βαρόμετρο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Email
LinkedIn
Facebook
X

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, στις αρχές του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σε διψήφια ποσοστά έως το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Έτσι, ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ξεκίνησε έναν απότομο κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσίευσε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου η ΕΚΤ, οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν όλο και πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί απότοκο της δυναμικής παρουσίας του φυσικού αερίου στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης και στην εντατική χρήση του στη βιομηχανία.

Βέβαια, προς το παρόν, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στις διακυμάνσεις του πληθωρισμού της ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, οι συγγραφείς της έρευνας της ΕΚΤ εκτιμούν ότι μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10% οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, με επίδραση πέραν του ενός έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου μεταξύ των αρχών του 2022 και της κορύφωσης που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2022 ήταν κοντά στο 200%, αυτό αντανακλά σε αύξηση του πληθωρισμού κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Έκτοτε, βέβαια, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει και προσεγγίζουν εκείνες που καταγράφονταν στα μέσα του 2021, με αποτέλεσμα να ασκείται καθοδική πίεση στον πληθωρισμό για μεγάλο διάστημα του τρέχοντος έτους.

 

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

«Κλιματικά ομόλογα», το κλειδί για την πράσινη μετάβαση των αναδυόμενων οικονομιών

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εντείνονται σε όλες της περιοχές της υφηλίου, η ανάγκη…

Σιτηρά

Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής

Αύξηση της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024/2025 αναμένει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η παραγωγή σιταριού…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }