
Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την εισαγωγή του sulphur cap από τον ΙΜΟ. Πριν από την εφαρμογή του, υπήρχαν ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα καυσίμων με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,5%, την πορεία του spread μεταξύ HSFΟ και VLSFO και τα οικονομικά της εγκατάστασης scrubbers.
Εντούτοις, η διαφορά τιμής μεταξύ HSFΟ και VLSFO έχει αποδειχθεί ευμετάβλητη, κυμαινόμενη μεταξύ του υψηλού επιπέδου των $485/τόνο και του χαμηλού επιπέδου των $60/τόνο κατά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, παρασυρόμενη προς διαφορετικές κατευθύνσεις όχι μόνο από περιφερειακούς παράγοντες προσφοράς/ζήτησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και από θεμελιώδεις αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου και αλλαγές στις παγκόσμιες ροές HSFO μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά τα scrubbers, διαφαίνεται ότι έχουν μαγνητίσει τα VLCCs, καθώς το 51% του στόλου διαθέτει τον εν λόγω εξοπλισμό. Μάλιστα, για τα VLCCs ηλικίας μικρότερης των δέκα ετών, το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 74%, ενώ το 47% των VLCCs που έχουν ναυπηγηθεί μεταξύ 2005 και 2014 φέρουν scrubbers. To ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμα περισσότερο για τα VLCCs ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών, τα οποία έτσι κι αλλιώς σταδιακά εξέρχονται της αγοράς και επιδίδονται σε μεταφορές πετρελαίου στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Η χρήση scrubbers στα Suezmaxes και στα Aframaxes/LR2 είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική: περίπου το 29% του υπάρχοντος στόλου Suezmaxes και το 23% του στόλου Aframaxes/LR2 διαθέτουν scrubbers. Στα μικρότερα μεγέθη, το μερίδιο των scrubbers είναι ακόμα χαμηλότερο, καθώς το 8% του στόλου των LR1/Panamaxes, το 17% των MR και μόλις το 2% των Handies έχουν εγκαταστήσει την τεχνολογία αυτή.
Αναμφίβολα, τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια που έχουν εγκαταστήσει scrubbers, ιδίως εκείνα που προχώρησαν σε μετασκευές το 2020/2021, έχουν αποδώσει την επένδυσή τους, ενώ για τα μικρότερα δεξαμενόπλοια η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν μια τέτοια επένδυση.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ετήσια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε το Forbes. Για ακόμα ένα έτος, σημαντική είναι η παρουσία των Ελλήνων και δη εκείνων…
Σε ανοδική πορεία αναμένεται να κινηθεί η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα το 2025. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τις εκτιμήσεις ενός think…
Με φόντο τον στόχο της Ιαπωνίας να μετατρέψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κύρια μορφή ηλεκτροπαραγωγής έως το 2040, τρεις κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες, οι…
Το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα…
Στις προοπτικές του αιθανίου ως εμπορεύματος εστιάζουν ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες, με τα αντίστοιχα πλοία να βρίσκονται στο επίκεντρο πληθώρας πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο…
Η πρόταση της Ουάσιγκτον για επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής ναυπήγησης έχει προκαλέσει διχασμένες αντιδράσεις, ακόμα και εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη…
Χαμόγελα για τους Αργεντινούς εξαγωγείς φέρνει το 2025, δεδομένου ότι, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε υψηλό 10 ετών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει…
Τον κρίσιμο ρόλο των λιμένων στην υποστήριξη των προσπαθειών αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, υπογραμμίζει πρόσφατη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ