Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Κλιματικά ομόλογα», το κλειδί για την πράσινη μετάβαση των αναδυόμενων οικονομιών

«Κλιματικά ομόλογα», το κλειδί για την πράσινη μετάβαση των αναδυόμενων οικονομιών

Email
LinkedIn
Facebook
X

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εντείνονται σε όλες της περιοχές της υφηλίου, η ανάγκη μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας σε καθαρές πηγές ενέργειας κρίνεται επιτακτική.

Ωστόσο, τροχοπέδη στις προσπάθειες απανθρακοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν οι διακυμάνσεις στην άντληση «πράσινων» κεφαλαίων, ιδίως όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που συμμετέχουν στο Business Advisory Council (ABAC), της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), προτρέπουν τις αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής να εκδώσουν «κλιματικά ομόλογα», συνδεδεμένα με ένα πλήθος σταθερών νομισμάτων. Μια τέτοια πρωτοβουλία, από την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών, θα μπορούσε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους που απορρέουν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, στην άντληση κεφαλαίων, για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των δραστηριοτήτων τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Τόκιο, τα στελέχη του ABAC πρότειναν την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής αγοράς άνθρακα για τις αναδυόμενες οικονομίες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου θα πραγματοποιούνται συναλλαγές δικαιωμάτων άνθρακα. Τέλος, τα στελέχη του ABAC επισήμαναν την ανάγκη συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναδυόμενων οικονομιών.

Το ABAC θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της APEC, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Περού.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σιτηρά

Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής

Αύξηση της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024/2025 αναμένει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η παραγωγή σιταριού…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }