Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Τα πλοία μεταφοράς υδρογόνου στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης

Τα πλοία μεταφοράς υδρογόνου στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης

Email
LinkedIn
Facebook
X

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα, καθώς και στην προσπάθεια επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050, προβλέπεται πως θα διαδραματίσει το υδρογόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η συνεισφορά του υδρογόνου στην παγκόσμια ενεργειακή εξίσωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από το 1,8% το 2022 στο 5,7% το 2050, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το ICS, οι χώρες που αναμένεται να οδηγήσουν την αύξηση της ζήτησης για υδρογόνο είναι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, που εκτιμάται ότι θα καταναλώνουν 30 εκατ. τόνους υδρογόνου ετησίως έως το 2050, καθώς και οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες στοχεύουν στην κατανάλωση 20 εκατ. τόνων υδρογόνου ετησίως έως το 2030.

Ωστόσο, καθώς στις παραπάνω χώρες δεν είναι ανεπτυγμένος ο τομέας της εγχώριας παραγωγής υδρογόνου, η πλειονότητα της ζήτησης θα καλυφθεί με εισαγωγές από άλλες χώρες. Επομένως, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ναυπήγησης νέων πλοίων μεταφοράς υδρογόνου, καθώς και η κατασκευή των κατάλληλων λιμενικών υποδομών και κόμβων ανεφοδιασμού, προκειμένου η ναυτιλία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζήτησης.

Επί του παρόντος, μόλις 443 πλοία του παγκόσμιου στόλου είναι ικανά να μεταφέρουν αμμωνία, ωστόσο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μελλοντικής ζήτησης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο στόλος των συγκεκριμένων πλοίων θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί. Εκτιμάται λοιπόν ότι τα πλοία μεταφοράς υδρογόνου θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών επενδύσεων.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σιτηρά

Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής

Αύξηση της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024/2025 αναμένει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η παραγωγή σιταριού…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }