Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Γερανοί-κατάσκοποι»: Η κόντρα Ουάσιγκτον-Πεκίνου εντείνεται

«Γερανοί-κατάσκοποι»: Η κόντρα Ουάσιγκτον-Πεκίνου εντείνεται

Email
LinkedIn
Facebook
X

Από τους γεωπολιτικούς τριγμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίοι επεκτείνονται και στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες, επιχειρεί να ωφεληθεί φινλανδική εταιρεία κατασκευής γερανογεφυρών.

Η Konecranes θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων παρόχων χαλύβδινων κατασκευών και υπεργολάβων, για την κατασκευή γερανών στα λιμάνια των ΗΠΑ. Η συνεργασία εντάσσεται στις προσπάθειες της αμερικανικής κρατικής διοίκησης να αντικαταστήσει τις κινεζικής κατασκευής γερανογέφυρες στα λιμάνια της χώρας υπό τον φόβο κατασκοπείας του Πεκίνου.

Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία γερανών σε λιμάνια Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως, πολλάκις έχει αντικρούσει τις αμερικανικές κατηγορίες περί κυβερνοεπιθέσεων, κάνοντας λόγο για «παράνοια».

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 25% στις εισαγωγές λιμενικών γερανών κινεζικής κατασκευής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο Μπάιντεν και στοχεύει σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι Κινέζοι συνέκριναν τους γερανούς με την «υστερία» για το TikTok, ενώ οι διαχειρίστριες εταιρείες των αμερικανικών λιμένων τονίζουν ότι, χωρίς εναλλακτικούς κατασκευαστές, οι δασμοί και οι κανόνες ασφαλείας δημιουργούν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, που θα έπλητταν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των λιμένων.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει εξ ολοκλήρου την αμερικανική ναυπηγική εφοδιαστική αλυσίδα και να ενισχύσει την ασφάλεια του παγκόσμιου θαλάσσιου περιβάλλοντος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημέρωση τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Στις πρωτοβουλίες αυτές εντάσσεται και η ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών της Konecranes.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το Αεροδρόμιο Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»

Επιθεώρηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ», που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία, πραγματοποίησε ο Διοικητής ΥΠΑ κ. Γιώργος Σαουνάτσος, ο οποίος συναντήθηκε…

Οι βροχές, σανίδα «σωτηρίας» για τη Διώρυγα του Παναμά

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου των έντονων βροχοπτώσεων στον Παναμά αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αρχή της Διώρυγας, καθώς είναι πλέον εφικτή η αύξηση…

Τραμπ vs Χάρις: Τι θα «ξημερώσει» για τη ναυτιλία

Με την Κάμαλα Χάρις να αναμένεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, η κόντρα στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα είναι -κατά πάσα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }