Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πολιτική απόφαση-βόμβα από την Τουρκία: Δικό της ETS προ των πυλών

Πολιτική απόφαση-βόμβα από την Τουρκία: Δικό της ETS προ των πυλών

Email
LinkedIn
Facebook
X

Τα πάνω κάτω στις θαλάσσιες μεταφορές ενδέχεται να φέρει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα σχέδια για έναν μηχανισμό τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ναυτιλιακό τομέα.

Το προτεινόμενο σύστημα θα ευθυγραμμίζεται με το ETS της ΕΕ και ουσιαστικά θα αποτελέσει μηχανισμό συλλογής τελών για τις εκπομπές CO2 των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα τουρκικά λιμάνια.

Η τουρκική Προεδρία αναμένεται να εκδώσει κανονισμό με κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους τύπους πλοίων που θα συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής, τη χωρητικότητα, τα ποσοστά των τελών εκπομπών και τις διαδικασίες παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης των εκπομπών από τα πλοία. Κάθε χρόνο από τα πλοία που διέρχονται από την Τουρκία εκπέμπονται 10 εκατ. τόνοι CO2, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές που του Λουξεμβούργου σε έναν χρόνο.

Τόσο τα τουρκικά λιμάνια όσο και τα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής καταγράφουν αύξηση των μεταφορτώσεων containerships, αποτέλεσμα της εφαρμογής του EU ETS. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι πιέσεις για τη μερική αναθεώρηση του EU ETS προκειμένου να αποφεύγεται η εκτροπή του θαλάσσιου εμπορίου σε χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του EU ETS που εγκρίθηκε πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανένας από τους τουρκικούς λιμένες δεν εμπίπτει στα κριτήρια των γειτονικών λιμένων μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Επένδυση-ορόσημο της Woodside Energy για την παραγωγή αμμωνίας

Καθώς οι εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως επικεντρώνονται στην απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους, επενδύοντας σε καθαρές πηγές ενέργειας, η αυστραλιανή Woodside Energy προχώρησε στην επίτευξη μιας…

Υψηλές «πτήσεις» για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον εφετινό Ιούλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }