Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ο στόλος των containerships τρέχει με χίλια: Το κοκτέιλ παραδόσεων και διαλύσεων

Ο στόλος των containerships τρέχει με χίλια: Το κοκτέιλ παραδόσεων και διαλύσεων

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται διά θαλάσσης, σε συνδυασμό με την επιτακτική αναδρομολόγηση των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, συνέβαλαν στην αύξηση της ζητούμενης μεταφορικής ικανότητας των liner εταιρειών.

Κατά συνέπεια, περιορίστηκαν σημαντικά οι διαλύσεις containerships. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, από την αρχή του έτους, μόλις 36 containerships, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 51.000 TEUs, οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, παραδόθηκαν 264 containerships συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,6 εκατ. TEUs, με αποτέλεσμα η μεταφορική ικανότητα του στόλου να ανέρχεται πλέον στα 29,5 εκατ. TEUs, σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 11%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ταχύτατη αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του στόλου των containerships 12.000-15.000 TEUs, που κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 25%.

Παρ’ όλα αυτά, οι liner εταιρείες δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη ραγδαία αυξανόμενη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους, καθώς οι παραγγελίες για νεότευκτα πλοία συνεχίζονται. Ενδεικτικά, από την αρχή του έτους, έχουν τοποθετηθεί παραγγελίες για συνολικά 63 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 0,4 εκατ. TEUs. Επίσης, η αναλογία του orderbook προς τον στόλο των liner εταιρειών παραμένει υψηλή και διαμορφώνεται στο 19%.

Τέλος, οι αναλυτές τις BIMCO εκτιμούν ότι η συνολική μεταφορική ικανότητα των liner εταιρειών θα «σπάσει» το φράγμα των 30 εκατ. TEUs, για πρώτη φορά, με το πέρας του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αναμένουν ότι οι διαλύσεις containerships θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται αδύνατο η αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων να ακολουθήσει τη ραγδαία αύξηση της μεταφορικής ικανότητας.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Πτώση στις τιμές πετρελαίου και σταθερότητα για τη ναυλαγορά των tankers;

Πτωτικές παραμένουν οι καταγραφείσες τάσεις στις τιμές πετρελαίου, με τα Brent και WTI να σημειώνουν απώλειες στο πέρας της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με σχετική…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }