Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η αλιεία στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Η αλιεία στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Email
LinkedIn
Facebook
X

Καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο, λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι συνέπειες στο περιβάλλον γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με τις ανησυχίες των ειδικών να εντείνονται.

Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έδωσε νέα διάσταση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, η έκθεση του FAO επικαλείται ευρήματα πρόσφατης έρευνας σχετικά με την αλιεία, η οποία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών, σε περίπτωση που η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ειδικότερα, σε εκείνη την περίπτωση, σχεδόν 50 χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με μείωση κατά 30% του πλήθους των ψαριών στα ύδατά τους. Η εν λόγω πρόβλεψη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τους επαγγελματίες αλιείς και τις παράκτιες κοινότητες, που τρέφονται κυρίως με ψάρια.

Σύμφωνα με τον FAO, οι απώλειες ψαριών θα σταθεροποιηθούν σε ποσοστό μικρότερο του 10%, εφόσον η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη συγκρατηθεί στους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν κάθε κράτος επιτύχει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά πιο ήπιες, καθιστώντας εφικτή την αντιμετώπισή τους.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σιτηρά

Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής

Αύξηση της παραγωγής σιταριού της Αργεντινής κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024/2025 αναμένει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η παραγωγή σιταριού…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }