Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Σκοτεινός στόλος LNG carriers: Οι ομοιότητες με τα τάνκερ που… προδίδουν τη Μόσχα

Σκοτεινός στόλος LNG carriers: Οι ομοιότητες με τα τάνκερ που… προδίδουν τη Μόσχα

Email
LinkedIn
Facebook
X

Στα βήματα του σκοτεινού στόλου δεξαμενόπλοιων, η Ρωσία φαίνεται ότι αναπτύσσει αντίστοιχο στόλο LNG carriers, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα deals εξαγοράς πλοίων μεταφοράς LNG από αγνώστου ταυτότητος εταιρείες με δεσμούς με τη Μόσχα.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται κύκλους της αγοράς που τονίζουν ότι εταιρείες, κυρίως με έδρα τα ΗΑΕ, προβαίνουν σε μαζικές αγορές LNG carriers μεγαλύτερης ηλικίας εκτοξεύοντας τις τιμές. Σύμφωνα με την SSY, LNG carrier ναυπηγημένο το 2007, που το 2022 αποτιμάτο στα $50 εκατ., πλέον αποτιμάται στα $80 εκατ.

Μπορεί οι πωλήσεις ρωσικού LNG να επηρεάζονται λιγότερο από τις κυρώσεις απ’ ό,τι το πετρέλαιο, εντούτοις η Μόσχα προετοιμάζεται για αυστηροποίηση των δυτικών περιορισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το β΄ τρίμηνο του 2023, πάνω από 50 LNG carriers έχουν αλλάξει χέρια, με την πλειονότητα των εταιρειών να έχουν έδρα στα ΗΑΕ, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Windward.

Στο δημοσίευμα των FT αναφέρεται ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες με έδρα το Ντουμπάι έχουν αδιαφανείς δομές ιδιοκτησίας, που είναι παρόμοιες με εκείνες που διαχειρίζονται τον σκοτεινό στόλο πετρελαιοφόρων της Μόσχας. Μάλιστα, ορισμένα από τα νεοαποκτηθέντα πλοία μεταφοράς LNG επιχειρούν σε διαδρομές που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Kpler. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της έδειξαν ότι ένα πλοίο φόρτωσε LNG από το Yamal, το εμβληματικό εξαγωγικό έργο της Ρωσίας, που δεν έχει ακόμη πληγεί από τις κυρώσεις.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024