Loading: News Submenu
Header Scripts Init

ΑΠΕ vs άνθρακας: Αλλαγή σκηνικού το 2025;

ΑΠΕ vs άνθρακας: Αλλαγή σκηνικού το 2025;

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι ακραίοι καύσωνες και η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας, αποτελούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει ταχύτατη άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% το 2024 και το 2025. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο δεκαετιών, εξαιρουμένων των περιόδων ανάκαμψης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις της έκθεσης όσον αφορά τη μετάβαση σε «πράσινες» πηγές ενέργειας, για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Συγκεκριμένα, οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται επίσης να επεκταθούν ραγδαία φέτος και το επόμενο έτος, με το μερίδιό τους στην παγκόσμια ενεργειακή εξίσωση να προβλέπεται να αυξηθεί από 30% το 2023 σε 35% το 2025. Επιπλέον, για πρώτη φορά το 2025, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμάται ότι θα επισκιάσει το αντίστοιχο του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τέλος, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καλύψει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024 και το 2025, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, ηλιακή και αιολική ενέργεια θα καλύψουν συνολικά τα τρία τέταρτα της αύξησης, γεγονός που μαρτυρά τις προσπάθειες των χωρών ανά την υφήλιο να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024