Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Αιφνίδια κίνηση του Πεκίνου με τα επιτόκια

Αιφνίδια κίνηση του Πεκίνου με τα επιτόκια

Email
LinkedIn
Facebook
X

Σε μια αιφνίδια κίνηση μείωσης των επιτοκίων, δείγμα των κυβερνητικών προσπαθειών να ενισχύσουν την επιβραδυνόμενη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Ειδικότερα, η People’s Bank of China ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ότι επιτόκιο δανεισμού ενός έτους, που χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον δανεισμό των επιχειρήσεων, θα μειωθεί κατά 0,1%, στο 3,35%. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια μείωση από τον Αύγουστο του 2023.

Το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού με ορίζοντα τα πέντε έτη θα μειωθεί επίσης κατά 0,1%, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, στο 3,85%. Η τράπεζα θα μειώσει επίσης το αντίστροφο επιτόκιο repo επτά ημερών στο 1,7% από 1,8%.

Η Κίνα προβαίνει σε σταδιακές μειώσεις επιτοκίων εν μέσω μιας επιμένουσας κρίσης στον κλάδο του real estate και της μειωμένης εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου δέχονται πιέσεις να παρέμβουν, προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα και να ενισχυθούν η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Τα επίσημα δεδομένα κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4,7% το β΄ τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις αναλυτών να πέφτουν έξω. Πάντως, οικονομολόγοι, μιλώντας στους Financial Times, σημειώνουν ότι η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα έχει μικρό αντίκτυπο, εκτός εάν συνοδευτεί από γενναίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σκοτεινός στόλος LNG carriers: Οι ομοιότητες με τα τάνκερ που… προδίδουν τη Μόσχα

Στα βήματα του σκοτεινού στόλου δεξαμενόπλοιων, η Ρωσία φαίνεται ότι αναπτύσσει αντίστοιχο στόλο LNG carriers, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα deals εξαγοράς…

ΑΠΕ vs άνθρακας: Αλλαγή σκηνικού το 2025;

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι ακραίοι καύσωνες και η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024