Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το Σουρινάμ, πόλος έλξης για τις εταιρείες ενέργειας

Το Σουρινάμ, πόλος έλξης για τις εταιρείες ενέργειας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Καθώς το Σουρινάμ κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας παγκοσμίως, μια νέα συμφωνία με επίκεντρο τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής υπεγράφη ανάμεσα στην QatarEnergy και τη Chevron.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία-κολοσσός του Κατάρ θα συμμετάσχει στη σύμβαση κατανομής της παραγωγής (PSC) της υπεράκτιας γεώτρησης, που λαμβάνει χώρα κοντά στις ακτές του Σουρινάμ. Ειδικότερα, θα αποκτήσει το 20% του κύκλου εργασιών του μπλοκ 5 των γεωτρήσεων, που βρίσκεται σε μικρό βάθος, περίπου 30-45 μ. στα ανοικτά του Σουρινάμ. Όσον αφορά την αμερικανική Chevron, ως φορέας εκμετάλλευσης του μπλοκ, θα διατηρήσει το 40%, ενώ η Paradise Oil Company, θυγατρική της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας του Σουρινάμ, Staatsolie, θα κατέχει το υπόλοιπο 40%.

Κατά τη διάρκεια υπογραφής της συμφωνίας, ο Saad Sherida Al-Kaabi, υπουργός Επικρατείας Ενεργειακών Υποθέσεων, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της QatarEnergy να εξερευνήσει τις πολλά υποσχόμενες λεκάνες του Σουρινάμ και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πολυεπίπεδης συνεργασίας με τη Chevron στον κλάδο της ενέργειας διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στο Σουρινάμ επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ξηρά, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wood Mackenzie, στα ύδατα της χώρας της Νότιας Αμερικής έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 2,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου και περισσότερα από 12,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας παγκοσμίως, οι οποίες σταδιακά επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Σουρινάμ. Ενδεικτικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Shell, TotalEnergies, QatarEnergy και Petronas υπέγραψαν PSC με τη Staatsolie για τρία υπεράκτια μπλοκ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Τα πλοία διπλού καυσίμου, ολοένα δημοφιλέστερη επιλογή;

Σταθερά βήματα προς ένα πιο πράσινο αύριο συνεχίζει να πραγματοποιεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς ολοένα και περισσότερα πλοία είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού…

Η «χρυσή εποχή» του LNG ξεκινά;

Σε νέα εποχή αναμένεται να εισέλθει η παγκόσμια αγορά LNG ελέω ολοκλήρωσης τόσο ναυπηγήσεων πλοίων όσο και έργων υποδομών. Ειδικότερα, βάσει σχετικής ανάρτησης της…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024