Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ερωτηματικό οι ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου

Ερωτηματικό οι ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ο ρυθμός ανόδου της ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται, με το β΄ τρίμηνο του έτους να καταγράφει την ασθενέστερη άνοδο της ζήτησης για περισσότερο από ένα έτος (710.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα).

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τα οποία επικαλείται πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη τα επόμενα έτη. Το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 970.000 βαρέλια ανά ημέρα και το 2025 στα 980.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός ανόδου της προσφοράς πετρελαίου επιταχύνει. Όπως σημειώνει η Xclusiv, το β΄ τρίμηνο του έτους η παραγωγή αυξήθηκε κατά 910.000 βαρέλια ανά ημέρα έναντι του α΄ τριμήνου του έτους. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να διαδραμάτισαν κυρίως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός OPEC+. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2025 η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, επίπεδα που σαφώς ξεπερνούν εκείνα της εκτιμώμενης ανόδου της ζήτησης και δημιουργούν ερωτηματικό αναφορικά με τις ισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας