Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Συλλογική ευποιία: Η νέα γενιά προτεραιότητα για τον ελληνικό εφοπλισμό

Συλλογική ευποιία: Η νέα γενιά προτεραιότητα για τον ελληνικό εφοπλισμό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Χθες Τετάρτη 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής Υποτροφιών Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπιείου. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θέτει, διαχρονικά στο επίκεντρο του κοινωνικού της έργου τον τομέα της Παιδείας και την χορήγηση υποτροφιών, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη νέα γενιά της χώρας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της απονομής υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο πλαίσιο του προγράμματός της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ +100 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ», την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στο Ολυμπιείο.

Ακολουθώντας τη δέσμευσή της «Κοινωνία και Ναυτιλία Πάντα Μαζί», η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θέσπισε πέρυσι το ιδιαίτερα διευρυμένο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ +100 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ», καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία», για την, τον άριστο των αρίστων. Οι υποτροφίες αφορούν σε σπουδές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε μεταπτυχιακά προγράμματα προδιδακτορικού επιπέδου, πλήρους μονοετούς ή διετούς φοίτησης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της απονομής υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο πλαίσιο του προγράμματός της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ +100 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ», την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στο Ολυμπιείο.

Το φετινό πρόγραμμα ενισχύθηκε αριθμητικά και ανέρχεται στις 110 συν την υποτροφία «Αριστεία», με το ύψος του να ξεπερνά το 1.500.000€.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν υποτροφίες σε 46 νέες και 65 νέους αριστούχους, από 20 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να ακολουθήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε 10 επιστημονικά πεδία, σε 14 χώρες, σε 52 Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση οι απόλυτοι πρωταγωνιστές ήταν οι υπότροφοι, οι οποίοι πήραν τον λόγο από την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, συστήθηκαν και τοποθετήθηκαν για τα όνειρά τους και για την αξία της υποτροφίας και της αριστείας τους, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα στη νέα γενιά, σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, στον εμβληματικό χώρο που δεσπόζουν οι Στύλοι Ολυμπίου Διός.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της απονομής υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο πλαίσιο του προγράμματός της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ +100 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ», την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στο Ολυμπιείο.

Όλες και όλοι, οι 111 υπότροφοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της προκήρυξης και έχουν επιτύχει ιδιαίτερα υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέχθηκαν μεταξύ συνολικά 650 υποψηφίων από την επιτροπή αξιολόγησης υποτροφιών, η οποία απαρτίζεται από Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΕΕ και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, με Πρόεδρο, τον κύριο Γιάννη Ξυλά, καθώς και τους  κύριο Νικόλα Βενιάμη, κύριο Ντίνο Καρούση, κύριο Αλέξανδρο Παππά και κυρία Έφφη Στρατάκη. Επιπροσθέτως και τους καθηγητές, κύριο Ανδρέα Παπανδρέου, Καθηγητή Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κύριο Ηλία Παπαϊωάννου, Καθηγητή Οικονομικών στο London Business School, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κύριο Γιάννη Βακαρέλη.

Τέλος, το ανθρωπιστικό αποτύπωμα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι ισχυρό και συνεπές, έχοντας προσφέρει, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 130.000.000 ευρώ στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, επισιτιστικής βοήθειας, έργων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«H πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να στηρίζει τα Ελληνόπουλα, σε ένα από τα πιο αποφασιστικά τους βήματα της ζωής τους, αποτελεί μία μόνον πτυχή του τεράστιου κοινωνικού έργου που επιτελεί, αθόρυβα και ουσιαστικά, ο κορυφαίος θεσμικός φορέας της ναυτιλίας μας. Αποτελεί, όμως, και μια δράση που δεν έχει χαρακτήρα κοινωνικής ανταπόδοσης, αλλά χαρακτήρα αναντίρρητα πολλαπλασιαστικό, και μάλιστα μακροπρόθεσμα, καθώς επενδύει στο μέλλον της νέας γενιάς, στο μέλλον της ίδιας της πατρίδας. Ενας συμβολισμός που ενδυναμώνεται, ασφαλώς, από τη φιλοξενία της εκδήλωσης στο Ολυμπιείο, αυτό το μεγάλο τοπόσημο της κλασικής Αθήνας, η οποία ενσαρκώνει το ιδεώδες της αριστείας. Το πρόγραμμα υποτροφιών της Ένωσης εγγράφεται στην πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει διοχετεύσει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, τις κοινωνικές δομές, αλλά και ευάλωτες ή πληγείσες ομάδες του πληθυσμού. Μια συνεισφορά πολύτιμη και αναντικατάστατη, με πραγματικά μακραίωνες ρίζες, καθώς από την εποχή των καραβοκύρηδων, η ναυτιλία και οι άνθρωποί της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφοράς στον πνευματικό και κοινωνικό βίο, πλάι στην καθοριστική συμβολή τους στην μεγέθυνση του εθνικού πλούτου. Ο ελληνικός εφοπλισμός για πολλοστή φορά αποδεικνύεται όχι μόνο κοινωνικά ευαίσθητος, αλλά και πιστός στις ίδιες του τις αξίες. Γιατί εδώ και δύο αιώνες, επένδυσε και ο ίδιος στην αριστεία, στην αξιοποίηση της καινοτομίας και την αφομοίωση κάθε νέας γνώσης, για να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές και να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση. Τα συγχαρητήρια ανήκουν δικαιωματικά στους υποτρόφους. Είμαι βέβαιη ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που σας προσφέρονται και εύχομαι να δείτε να πραγματοποιούνται όλα τα σχέδιά σας, όσο σκληρή δουλειά και αν απαιτηθεί».

Η κυρία Μελίνα Τραυλού – Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση της απονομής υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο πλαίσιο του προγράμματός της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ +100 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ», την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στο Ολυμπιείο.

Η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε:

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα που είναι πάντα κοντά μας και ιδιαίτερα την Πλωτάρχη Χριστίνα Καρλαύτη.

Αγαπητές και αγαπητοί υπότροφοι,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Κυρία Μπαλόγλου,

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και το Υπουργείο για τη φιλοξενία στο ιστορικό μας αυτό μνημείο.

Σήμερα εδώ, στο Ολυμπιείο, τιμούμε τη νέα γενιά αριστείας και στέλνουμε ένα ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα θετικού προσήμου. 

Στον σύγχρονο κόσμο που οι παραδόσεις κλονίζονται και οι αξίες αμφισβητούνται συνεχώς, εμείς, με οδηγό τις νέες και τους νέους μας, ενισχύουμε, προστατεύουμε και θωρακίζουμε τις σταθερές μας.

Η πίστη της Ναυτιλίας των Ελλήνων στο κοινό καλό συνδέεται με την αριστεία, την Παιδεία, τον πολιτισμό μας, το υγιές, θετικό μας μέλλον.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους 65 συναδέλφους μου, που συνενωμένοι πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο αριθμητικά πρόγραμμα υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών, όχι μόνο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και της χώρας μας. Το συνολικό ποσό του προγράμματος ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση για 46 νέες και 65 νέους αριστούχους από 20 περιοχές της πατρίδας μας, που ακολουθούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε 10 επιστημονικά πεδία, σε 14 χώρες, σε 52 Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι 111 υπότροφοι μας θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα μας εκπροσωπήσουν επάξια στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου όλου, όπως και τα πλοία μας, μας εκπροσωπούν στις θάλασσες του κόσμου, τιμώντας και αναδεικνύοντας την ποιότητα της ηγέτιδας ναυτιλίας, της Ναυτιλίας των Ελλήνων.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί και ύψιστη υπερηφάνεια για όλους μας, αλλά κυρίως για τις οικογένειες των υποτρόφων μας, που αγκάλιασαν με σεβασμό τα παιδιά τους και συνέβαλλαν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους και στην διεκδίκηση των ονείρων τους. Παρακαλώ, να δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας.

Κυρίες και κύριοι,

και τώρα ο λόγος στους πρωταγωνιστές μας, στους άξιους πρεσβευτές της ελληνικής ακαδημαϊκής αριστείας στα πέρατα του κόσμου».

Μετά τις ομιλίες των υποτρόφων, στη δευτερολογία της, η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, απευθυνόμενη προς αυτούς, τόνισε:

«Είναι συγκινητικό… Παιδιά, ένα μεγάλο «μπράβο» σε εσάς, στους γονείς σας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς σας, αυτούς που σας βοήθησαν να φτάσετε εδώ.

Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και πάρα πολύ υπερήφανη για αυτή τη νέα γενιά της χώρας μας, της πατρίδας μας.

Με την ευχή να γυρίσετε όλοι πίσω και να βρείτε ευκαιρίες, να προοδεύσετε εδώ, στον τόπο μας!»

Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Χριστίνα Καρλαύτη, Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος και Τμηματάρχης Γραφείου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας