Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η πυρηνική ενέργεια, πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση

Η πυρηνική ενέργεια, πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση

Email
LinkedIn
Facebook
X

Καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, η στροφή στην πυρηνική ενέργεια μοιάζει ζωτικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις που παραχώρησε στο Anadolu ο πρόεδρος του New Nuclear Watch Institute, Tim Yeo, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αυτή την περίοδο καταγράφεται η μεγαλύτερη στα χρονικά υποστήριξη για τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.

Η ανάγκη επίτευξης των κλιματικών στόχων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ενεργειακή σταθερότητα, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση σε «πράσινες» πηγές ενέργειας, με την πυρηνική να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας αρκετών χωρών.

Πέρυσι, στο Ντουμπάι, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, τουλάχιστον 22 χώρες είχαν δεσμευτεί να τριπλασιάσουν τη δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Tim Yeo, απαιτούνται ακόμη αρκετά σημαντικά βήματα προόδου. Κατά κύριο λόγο, επιτακτική κρίνεται η εναρμόνιση των προτύπων για την πυρηνική ενέργεια διεθνώς, καθώς και η διεθνής συνεργασία, διότι έτσι μόνο θα μειωθεί το κόστος, που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.

Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι αντίστοιχες επενδύσεις των δυτικών κρατών είναι περιορισμένες, γεγονός που ανακόπτει την προσπάθεια παραγωγής του ενός τετάρτου της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικής ενέργειας.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Συνεργασία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. και ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε για έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και αυτοματισμού

  Η εταιρεία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. σε συνεργασία με την ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμα έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και…

Νέο βήμα ψηφιοποίησης για τον λιμένα Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ Α.Ε. ενισχύει τις δυνατότητες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων, ενσωματώνοντας την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα παρακολούθησης ψυγείων GRASP της RTE. Το προηγμένο αυτό σύστημα, σε συνδυασμό…

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαζικό κύμα επιθέσεων σε σιδηροδρομικές υποδομές στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή “μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για την παράλυση” του δικτύου…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024