Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η Αφρική, μελλοντικό σημείο αναφοράς για τις σπάνιες γαίες

Η Αφρική, μελλοντικό σημείο αναφοράς για τις σπάνιες γαίες

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Τα αφρικανικά ορυχεία θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα δέκατο των παγκόσμιων σπάνιων γαιών σε πέντε χρόνια, από μηδέν σήμερα, δημιουργώντας νέους παίκτες σε μια αγορά που κυριαρχείται από την Κίνα.

Οκτώ ορυχεία σε χώρες όπως η Τανζανία, η Ανγκόλα, το Μαλάουι και η Νότια Αφρική αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή έως το 2029 και να συνεισφέρουν το 9% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας προσφοράς θα μπορούσε ακόμη να εξασφαλιστεί από δυτικές και μη κινεζικές εταιρείες επεξεργασίας, σημειώνει η συμβουλευτική εταιρεία σε νέα ανάλυσή της.

Η Κίνα εξορύσσει περίπου το 70% των σπάνιων γαιών στον κόσμο και διυλίζει σχεδόν το σύνολο αυτών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και στρατιωτικό εξοπλισμό. Το Πεκίνο σε κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του, περιορίζοντας τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές. Τον Δεκέμβριο, η ασιατική χώρα απαγόρευσε τις πωλήσεις μιας σειράς τεχνολογιών σπάνιων γαιών στις διεθνείς αγορές.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσβλέπουν στη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού σπάνιων γαιών ανεξάρτητης από την Κίνα. Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 37% της μελλοντικής προμήθειας της Αφρικής προορίζεται για Κινέζους αγοραστές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας