Loading: News Submenu
Header Scripts Init

H Αίγυπτος ταράζει τα νερά στην αγορά ενέργειας

H Αίγυπτος ταράζει τα νερά στην αγορά ενέργειας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου καλπάζουν, ως απότοκο των συνεχόμενων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC+, τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέσω πρόσφατης έκθεσής του, εκτιμά έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου, η Αίγυπτος έρχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Ιουλίου ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, η Αίγυπτος έχει προγραμματίσει 110 διερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδύοντας συνολικά $1,2 δισ. για το οικονομικό έτος 2024-2025. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Αίγυπτος, θα πραγματοποιήσει συνολικά 586 διερευνητικές γεωτρήσεις έως το 2030, συνολικής επένδυσης $7,2 δισ.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής έχει εξασφαλίσει συνολικά 145 συμφωνίες με 40 διαφορετικούς εταίρους για τη διενέργεια των εν λόγω γεωτρήσεων. Ωστόσο, «σκόπελο» στα σχέδιά της αποτελεί κατά κύριο λόγο ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή, που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με ιδιαίτερα ελκυστικά οικονομικά κίνητρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα ζητήματα θα διευθετηθούν αποτελεσματικά, ώστε η Αίγυπτος να καταστεί ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, χάρη στις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου φυσικού αερίου Zohr στη Μεσόγειο, στο οποίο υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 30 τρισ. κυβικών ποδών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας