Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Αισιόδοξες προοπτικές για τα δεξαμενόπλοια με οδηγό την Κίνα

Αισιόδοξες προοπτικές για τα δεξαμενόπλοια με οδηγό την Κίνα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η ανοδική ρότα που καταγράφει η ζήτηση πετρελαίου θα στηρίξει τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Poten & Partners.

Δεδομένων των ελάχιστων παραγγελιών που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια, πριν οι πλοιοκτήτες σπεύσουν να κλείσουν ορισμένες συμφωνίες εντός του 2024, ένας μικρός αριθμός δεξαμενόπλοιων θα εισέλθουν στον στόλο βραχυπρόθεσμα. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, θα δώσει φτερά στα δεξαμενόπλοια, αναφέρει η Poten & Partners.

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο φέτος θα αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ το επόμενο έτος η αύξηση θα αγγίξει τα 400.000 βαρέλια/ημέρα. Ο OPEC, από την άλλη, αναμένει άνοδο της κινεζικής ζήτησης για πετρέλαιο στα 700.000 βαρέλια/ημέρα το 2024 και στα 400.000 βαρέλια/ημέρα το 2025. Κατά το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα φέτος και κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν αύξηση της ζήτησης της ασιατικής χώρας έως το 2030. Οι αναλυτές της Poten σημειώνουν ότι, βραχυπρόθεσμα, οι κινεζικές εισαγωγές θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι όταν σταματήσει η περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων. Η Vortexa ανέφερε πρόσφατα ότι η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις εγχώριες εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν τις αγορές πετρελαίου για τα στρατηγικά αποθέματα κατά 8 εκατ. τόνους μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Η Ρωσία αναμένεται να παράσχει μεγάλο μέρος του επιπλέον αυτού όγκου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας