Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πειρατεία: Κανένας εφησυχασμός, παρά την πτώση των περιστατικών

Πειρατεία: Κανένας εφησυχασμός, παρά την πτώση των περιστατικών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Έκκληση για επαυξημένη εποπτεία και παρακολούθηση με στόχο την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξημένης βίας και παρά τη γενική πτώση των ληστρικών και πειρατικών επιθέσεων πραγματοποίησε το ICC International Maritime Bureau (IMB).

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του IMB, το α΄ εξάμηνο του 2024, καταγράφηκαν διεθνώς 60 ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις έναντι 65 την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, δράστες επιβιβάστηκαν σε 46 πλοία, υπήρξαν επίσης οκτώ απόπειρες επίθεσης, ενώ δύο πλοία δέχτηκαν πυρ. Την ίδια ώρα, η βία κατά των πληρωμάτων συνεχίζεται, με 85 ομήρους σε σύγκριση με 36 την ίδια περίοδο πέρυσι, έντεκα απαγωγές και δύο απειλές. Όπλα και μαχαίρια αναφέρθηκαν σε 34 από τα 59 περιστατικά, μια ανησυχητική αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρά τη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο, η πειρατεία στη Σομαλία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, με οκτώ αναφερόμενα περιστατικά κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, συμπεριλαμβανομένων τριών πειρατικών επιδρομών. Στη σχετική ανακοίνωση, το IMB τονίζει ότι τα πρόσφατα περιστατικά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ικανότητα των Σομαλών πειρατών να στοχεύουν πλοία σε απόσταση έως και 1.000 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τις ακτές της χώρας.

Στον Κόλπο της Γουινέας, τα περιστατικά από 14 μειώθηκαν σε 10, ωστόσο στην περιοχή απήχθησαν 11 ναυτικοί σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, ενώ 21 ναυτικοί πιάστηκαν όμηροι σε ένα περιστατικό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας