Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Τείχη του ΝΑΤΟ στην Αρκτική: Τα παγοθραυστικά πλοία στην πρώτη γραμμή

Τείχη του ΝΑΤΟ στην Αρκτική: Τα παγοθραυστικά πλοία στην πρώτη γραμμή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ενώ η Κίνα και η Ρωσία ήδη συνεργάζονται στη ναυπήγηση παγοθραυστικών πλοίων, με στόχο να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Αρκτική, μια νέα συμμαχία ανάμεσα σε χώρες του NATO έρχεται να ταράξει τα νερά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO, που ολοκληρώθηκε τη 12η Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, ο Καναδάς, η Φινλανδία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τριμερή συμφωνία για την ενίσχυση της ναυπήγησης παγοθραυστικών, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

Η εν λόγω συμμαχία ονομάστηκε «ICE Pact» και προβλέπει την κατασκευή 70-90 παγοθραυστικών τα επόμενα έτη σε ναυπηγεία των τριών χωρών. Απώτερος στόχος βέβαια παραμένει η προσπάθεια της συμμαχίας να κατευνάσει τις ρωσικές και κινεζικές φιλοδοξίες στους δύο πόλους του πλανήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καναδού υπουργού Άμυνας, Μπιλ Μπλερ, λόγω της ραγδαία εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, ο Αρκτικός Ωκεανός θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έως το 2050, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους μεταφοράς. Για τον λόγο αυτόν, τα παγοθραυστικά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο εγγύς μέλλον.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας