Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ανεκπλήρωτα τα «όνειρα» της Διώρυγας του Σουέζ

Ανεκπλήρωτα τα «όνειρα» της Διώρυγας του Σουέζ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις για την πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας έχουν σχηματίσει μια αρνητική εικόνα τους τελευταίους μήνες, καθώς η χώρα έχει απολέσει ένα από τα βασικότερα στηρίγματα της οικονομίας της, τις διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τα δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου όχι μόνο καταδεικνύουν την πτωτική πορεία των εσόδων της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά επιπλέον υπογραμμίζουν ότι, εφόσον η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είχε ξετυλιχθεί, η Διώρυγα του Σουέζ θα χάρασσε πορεία προς ακόμα ένα έτος-ρεκόρ. Ωστόσο, η πραγματικότητα πλέον διαφέρει, με τα «όνειρα» της Διώρυγας του Σουέζ να μένουν ‒τουλάχιστον για το 2024‒ ανεκπλήρωτα.

Τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους 2023-2024 της Αιγύπτου (Ιούλιος 2023 έως και Ιούνιος 2024), τα έσοδα της Αιγύπτου από τη Διώρυγα του Σουέζ κατέγραψαν πτώση 7,4% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα $5,8 δισ. έναντι $6,2 δισ. την περίοδο Ιούλιος 2022 – Ιούνιος 2023.

Παρότι η συγκεκριμένη πτώση δεν φαντάζει εφάμιλλη της μείωσης των διελεύσεων πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, εφόσον εξεταστεί μονάχα η περίοδος όπου τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, δηλαδή το α΄ τρίμηνο του 2024, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Τα έσοδα τη συγκεκριμένη περίοδο μειώθηκαν κατά 57,2% σε ετήσια βάση. Συνεπώς, το α΄ εξάμηνο του οικονομικού έτους της Αιγύπτου (δηλαδή μέχρι το πέρας του 2023) η Διώρυγα του Σουέζ χάρασσε πορεία προς ένα έτος-ρεκόρ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας