Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Φάλαινες στη Μεσόγειο: «Ρίξτε ταχύτητα και σώστε ζωές», η έκκληση νέας έρευνας

Φάλαινες στη Μεσόγειο: «Ρίξτε ταχύτητα και σώστε ζωές», η έκκληση νέας έρευνας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Μία ακόμα σημαντική επίπτωση, πέραν της αύξησης των ανθρακικών εκπομπών, επιφέρει η ναυσιπλοΐα υψηλών ταχυτήτων από τα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι υψηλές ταχύτητες των πλοίων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των φαλαινών της Μεσογείου.

Η διατήρηση της ταχύτητας των πλοίων κάτω από τους 10 κόμβους είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θανατηφόρων συγκρούσεων με τα θαλάσσια θηλαστικά, ιδίως σε περιοχές όπως η Particular Sensitive Sea Area (PSSA) στη βορειοδυτική Μεσόγειο, όπου η προσαρμογή των διαδρομών των πλοίων δεν είναι πρακτικά εφικτή επιλογή.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν σε συνεργασία η OceanCare και η Quiet-Oceans, το 80% των αποστάσεων που διήνυσαν εμπορικά πλοία στην περιοχή PSSA το 2023 πραγματοποιήθηκε με ταχύτητες άνω των 10 κόμβων. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 15% της συνολικής απόστασης εκτελέστηκε εντός των ορίων ταχύτητας.

Ειδικότερα, τα πλοία Ro-Ro διήνυσαν το περασμένο έτος περισσότερα από 10 εκατ. χλμ., με το 90% αυτών να πραγματοποιείται με υψηλές ταχύτητες, οι οποίες υπερέβησαν τους 10 κόμβους, ενώ για το 30% οι ταχύτητες ξεπέρασαν ακόμα και τους 20 κόμβους.

Η OceanCare και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα μιας σύγκρουσης να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα για μια φάλαινα είναι πολύ χαμηλή, όταν η ταχύτητα του πλοίου δεν υπερβαίνει τους 10 κόμβους.

Τέλος, σύστησαν στην ισπανική κυβέρνηση να θεσπίσει ένα ανώτατο όριο ταχύτητας για την προστασία των φαλαινών εντός της θαλάσσιας περιοχής «Cetacean Migratory Corridor», που αποτελεί τμήμα της PSSA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας