Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Eilat, το λιμάνι της «απόγνωσης»

Eilat, το λιμάνι της «απόγνωσης»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Κρατική «χείρα βοηθείας» αιτήθηκε το ισραηλινό λιμάνι Eilat, καθώς εμφανείς είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα.

To λιμάνι βρίσκεται στη νότια ακτή του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, συνδέοντας τη χώρα με την Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό χωρίς την ανάγκη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο διακινούμενος όγκος φορτίων βρισκόταν σε πτώση από το δ΄ τρίμηνο του 2022, όταν ο λιμένας διαχειρίστηκε 124.000 τόνους φορτίου, διπλασιάζοντας τα επίπεδα του α΄ τριμήνου του ίδιου έτους.

Σε πρόσφατη συνάντηση του CEO του λιμένα, Gideon Golber, με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Golder ανέφερε ότι το λιμάνι είναι μη λειτουργικό εδώ και οκτώ μήνες, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων σε περίπτωση που η εύφλεκτη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχιστεί. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, η διοίκηση του λιμένα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί σε απολύσεις 60 εργαζομένων λόγω της «αδράνειας» του λιμανιού.

Το λιμάνι διαχειρίζεται κυρίως χύδην φορτία, φορτία ποτάσας και αυτοκίνητα, όπως επίσης και εμπορευματοκιβώτια σε αρκετά μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τους λιμένες Ashdod και Haifa στη Μεσόγειο, με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να επηρεάζει σημαντικά το εμπόριο από και προς το Ισραήλ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας