Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Στον πάγο μεγάλα κατασκευαστικά projects της Σαουδικής Αραβίας

Στον πάγο μεγάλα κατασκευαστικά projects της Σαουδικής Αραβίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Σκεπτικισμός και ανησυχία επικρατεί στο Ριάντ αναφορικά με την εξέλιξη σημαντικότατων αναπτυξιακών έργων.

Τους τελευταίους μήνες, η Σαουδική Αραβία φάνηκε να «κόβει ταχύτητα» στην ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου project Neom, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οράματος 2030, του σχεδίου διαφοροποίησης της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο. Το Neom, το οποίο ανακοινώθηκε το 2017, είναι ένα σχέδιο ύψους $500 δισ. για την οικοδόμηση 10 φουτουριστικών πόλεων σε μια περιοχή της ερήμου στα βορειοδυτικά της χώρας.

Πέραν του Neom, η Σαουδική Αραβία αναπτύσσει ακόμα 13 κατασκευαστικά projects ή «giga projects», όπως ονομάζονται, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια πόλη ψυχαγωγίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ριάντ, πολυτελή νησιωτικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα άλλων τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών πετρελαίου έχει μειώσει τα κρατικά έσοδα, με αποτέλεσμα το Ριάντ να επαναξιολογεί τα εν λόγω projects και να εξετάζει νέες στρατηγικές χρηματοδότησης.

Αξιωματούχος του Ριάντ σημειώνει στο BBC ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή ορισμένων projects, καθώς πολλά θα καθυστερήσουν, ενώ άλλα θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ίσως το project που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το The Line. Πρόκειται για μια γραμμική πόλη που θα αποτελείται από δύο παρακείμενα, παράλληλα τείχη ουρανοξυστών ύψους 500 μ. ‒ ψηλότερα από το Empire State Building. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι θα εκτεινόταν σε μήκος 170 χλμ. και θα φιλοξενούσε 9 εκατ. κατοίκους. Όμως, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο, οι υπεύθυνοι του έργου θα επικεντρωθούν τώρα στην ολοκλήρωση μόλις 2,4 χλμ. έως το 2030, ως μέρος του πρώτου σκέλους ανάπτυξης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας