Loading: News Submenu
Header Scripts Init

H EIA «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για την προσφορά πετρελαίου

H EIA «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για την προσφορά πετρελαίου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Έναν μήνα μετά τις αποφάσεις του OPEC+, οι οποίες προβλέπουν επέκταση ορισμένων εκ των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου για το επόμενο έτος, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration), σε ανακοίνωσή του την Τρίτη 9 Ιουλίου, παρουσίασε τις νέες εκτιμήσεις του σχετικά με την αγορά πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η EIA εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την προσφορά το επόμενο έτος, αναθεωρώντας την πρότερη εκτίμησή της για πλεόνασμα προσφοράς.

Η εν λόγω πρόβλεψη αποτελεί απότοκο των συνεχόμενων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC+ τα τελευταία δύο χρόνια, στην προσπάθειά του να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.

Το έλλειμμα για το 2025 προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερο από εκείνο του 2024, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 750.000 βαρέλια ημερησίως για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το 2025, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αγγίξει τα 104,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η προσφορά θα φτάσει τα 104,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ωστόσο, εφόσον η αγορά πετρελαίου παρουσιάσει έλλειμμα, τα διυλιστήρια θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζήτησης. Μια τέτοια κίνηση θα ωθήσει τις τιμές πετρελαίου, οι οποίες σημειώνουν άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τιμή του Brent αναμένεται να διαμορφωθεί στα $89 το βαρέλι, έναντι $84 το πρώτο εξάμηνο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας