Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το Αζερμπαϊτζάν, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο για τις μεταφορές στην Ευρασία;

Το Αζερμπαϊτζάν, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο για τις μεταφορές στην Ευρασία;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ευρισκόμενο ανάμεσα σε δύο ηπείρους, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει καίρια γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, την οποία επιδιώκει να αναδείξει στον τομέα των μεταφορών και των logistics, μέσω της συμμετοχής του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο εν λόγω διακυβερνητικός οργανισμός ιδρύθηκε το 2001 και σε αυτόν συμμετέχουν η Ινδία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κίνα, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αζέρου προέδρου Ilham Aliyev στη σύνοδο κορυφής του SCO, που έλαβε χώρα στην Αστάνα στις 4 Ιουλίου, η συνεργασία ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, όσον αφορά τους διεθνείς διαδρόμους μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι, λόγω των επενδύσεων που πραγματοποίησε η χώρα του, η ετήσια χωρητικότητα της σιδηροδρομικής γραμμής Μπακού-Τιφλίδα-Καρς, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Μεσαίου Διαδρόμου, αυξήθηκε από το 1 εκατ. στους 5 εκατ. τόνους. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευμάτων του λιμένα Alyat στην Κασπία Θάλασσα από τους 15 στους 25 εκατ. τόνους ετησίως.

Τέλος, επισήμανε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το Αζερμπαϊτζάν στην ανάπτυξη του διηπειρωτικού διαδρόμου Βορρά-Νότου, που αποσκοπεί στην προσέλκυση εμπορευματικών ροών προς διαμετακόμιση από την Ινδία, το Ιράν και τις χώρες του Περσικού Κόλπου μέσω της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Εφόσον ολοκληρωθεί, ο συγκεκριμένος θα αποτελέσει εναλλακτική της θαλάσσιας διαδρομής μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σε σύγκριση με την οποία θα προσφέρει μείωση της απόστασης, του χρόνου και του κόστους μεταφοράς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας