Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Μηνύματα αισιοδοξίας για την κινεζική οικονομία 

Μηνύματα αισιοδοξίας για την κινεζική οικονομία 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εν μέσω ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος και ενώ οι αναταραχές κλιμακώνονται παγκοσμίως, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι η εμπορική δραστηριότητα της Κίνας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, χάρη στις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των εξαγωγών της χώρας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup China, Yu Xiangrong, προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της Κίνας θα παραμείνει σταθερός, κυμαινόμενος περίπου στο 5% για φέτος και στο 4,5% το 2025.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη βασίζεται στην ανθεκτικότητα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, η οποία παρατηρεί τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 6,1% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Επιπλέον, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της εμπορικής δραστηριότητας της Κίνας, παρά τον προστατευτισμό που επικρατεί σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο.

Ειδικότερα, επισήμανε τη μετατόπιση της ζήτησης για τα κινεζικά αγαθά από τις ανεπτυγμένες αγορές προς τις αναδυόμενες. Χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και ευρύτερα των BRICS θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες το δεύτερο εξάμηνο του 2024, λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών. Επίσης υπογράμμισε πως οι εξαγωγείς της Κίνας έχουν δημιουργήσει σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους μέσω της βιομηχανικής αναβάθμισης, των οικονομιών κλίμακας και του ανοιχτού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι ειδικοί έχουν εκφράσει και ανησυχίες αναφορικά με τις εμπορικές αναταραχές διεθνώς, που εντάθηκαν μετά τους προσωρινούς δασμούς που επέβαλε η ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα και τις αυξήσεις στους δασμούς από τις ΗΠΑ σε μια σειρά από κινεζικά προϊόντα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας