Loading: News Submenu
Header Scripts Init
αιολική ενέργεια
Εισαγωγικό κείμενο

«Ήττα» του άνθρακα από την αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ

«Ήττα» του άνθρακα από την αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ

αιολική ενέργεια
Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο «πράσινη», με την αιολική ενέργεια να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο από τον άνθρακα ως πηγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το France24, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), η αιολική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή 47,7 εκατ. Mwh για το 2024, ενώ ο άνθρακας μόλις για 37,2 εκατ. Mwh. Επιπλέον μόλις το 16% της αμερικανικής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από καύση άνθρακα, ενώ πριν δύο δεκαετίες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχονταν στο 50%.

Τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταβούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ωστόσο η συγκεκριμένη μετάβαση είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κυρίως λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που συμβάλλουν προς το παρόν, στη συνέχιση της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ανθρακικές πηγές.

Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τις εταιρείες διαχείρισης αιολικών πάρκων, που παρά τα αυξημένο κόστος λειτουργίας και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εφοδιαστικές αλυσίδες, βλέπουν πλέον τον κλάδο της αιολικής ενέργειας να εισέρχεται δυναμικά στην ενεργειακή εξίσωση των ΗΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024