Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Συντριβές αεροσκαφών: «Ένοχη» δηλώνει η Boeing για το ποινικό αδίκημα της απάτης

Συντριβές αεροσκαφών: «Ένοχη» δηλώνει η Boeing για το ποινικό αδίκημα της απάτης

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η Boeing αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την «ενοχή» για τις πολύνεκρες συντριβές δύο πολύ σύγχρονων αεροσκαφών παραγωγής της, τύπου 737 MAX, όπως ανακοινώνουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία- κολοσσός συμφώνησε με την αμερικανική κυβέρνηση, την ενοχή της για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με αεροσκάφη της τύπου 737 Max, το 2018 και το 2019.

Η Boeing ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «ήρθε συμφωνία» με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την ολοκλήρωση της προδικαστικής έρευνας που αφορά τα δυστυχήματα των δύο 737 MAX.

«Συνήψαμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους μιας διευθέτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε η Boeing στην ανακοίνωσή της αλλά η συγκεκριμένη συμφωνία, απαιτεί την έγκριση ομοσπονδιακού δικαστή. H Boeing θα καταβάλει επίσης πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να πληρώσει σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Η κατηγορία αφορά δύο συντριβές MAX 737 στην Ινδονησία (Lion Air) και την Αιθιοπία (Ethiopian Airlines) σε μια περίοδο πέντε μηνών το 2018 και το 2019 που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, οι οικογένειες των οποίων απαίτησαν την ποινική δίωξη της Boeing. Η αποδοχή της ενοχής γλιτώνει την Boeing από μια συγκρουσιακή δίκη που θα εξέθετε ενδεχομένως σε ακόμη πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο πολλές από τις αποφάσεις της εταιρείας που οδήγησαν στις μοιραίες συντριβές των αεροπλάνων MAX. Διευκολύνει επίσης την εταιρεία, η οποία θα αποκτήσει αργότερα φέτος νέο διευθύνοντα σύμβουλο, για να προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά, καθώς επιδιώκει να εγκριθεί η σχεδιαζόμενη εκ μέρους της εξαγορά της Spirit AeroSystems.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών συμφώνησε επίσης να επενδύσει τουλάχιστον 544 εκατομμύρια δολάρια στα τρία επόμενα χρόνια για να ενισχύσει την ασφάλεια στα νέα της αεροσκάφη και τα επιπλέον προγράμματα συμμόρφωσής της στις απαιτήσεις ασφαλείας των αμερικανικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διορίσει έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εταιρείας προς τα συμφωνηθέντα. Το εν λόγω τρίτο μέρος θα πρέπει να καταθέτει στο δικαστήριο ετήσιες αναφορές για την πρόοδο της εταιρείας. Η Boeing θα έχει επίσης μια περίοδο επιτήρησης, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύεται να μην παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο, μέχρι το τέλος της τριετούς θητείας του επιτηρητή.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024