Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Σκέψεις και παραινέσεις για τη μη ίδρυση έδρας Ναυτιλίας στην Ακαδημία Αθηνών

Σκέψεις και παραινέσεις για τη μη ίδρυση έδρας Ναυτιλίας στην Ακαδημία Αθηνών

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Με επιστολή του στα Ναυτικά Χρονικά ο Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ. και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χίου εκφράζει τις σκέψεις του για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο αφορά την Ακαδημία Αθηνών και την έδρα Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, μετά από σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών εισάγεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής Νομοσχέδιο προς ψήφιση του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Οργανισμός Ακαδημίας Αθηνών».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι: «ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τις εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου το κορυφαίο ίδρυμα των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών της χώρας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στις προκλήσεις που θέτουν η ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».

Στους σκοπούς του Ιδρυτικού Νόμου 44398/1929 (ΦΕΚ 308Α΄) μεταξύ άλλων αναφέρεται: Την έρευναν των στοιχείων και των προϊόντων της Ελληνικής γης και καθόλου της μελέτης της φύσεως της Χώρας, την επιστημονικήν υποστήριξιν και ενίσχυσιν της Γεωργίας, της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας και των λοιπών πλουτοπαραγωγικών κλάδων και δυνάμεων του τόπου και εν γένει την προαγωγήν της Εθνικής Οικονομίας,

Ο κ. Μιχαηλίδης στην επιστολή του σημειώνει ότι «δυστυχώς παρά την παρέλευση ενός αιώνα από την ίδρυση του ανώτατου πνευματικού μας Ιδρύματος και παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση της Ακαδημίας για την υποστήριξη της Ναυτιλίας, εντούτοις καμιά πρωτοβουλία δεν ελήφθη για ίδρυση έδρας Ναυτιλίας και την υποστήριξη του μεγαλύτερου βιομηχανικού πυλώνα της Χώρας μας». Ο Βουλευτής τονίζει ακόμη ότι «παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις για την ίδρυση έδρας ναυτιλίας, η Ακαδημία Αθηνών δεν συγκινήθηκε προφανώς, δεν αισθάνεται την υποχρέωση να συμπεριλάβει στις τάξεις της τη ναυτιλία […] αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα και απαλείφει τελείως από τους σκοπούς του νέου οργανισμού οποιαδήποτε φροντίδα, υποχρέωση υποστήριξης, προαγωγής κ.λπ. για την Ναυτιλία ».

Ο κ. Μιχαηλίδης κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία η οποία «με 6% περίπου συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ελλάδας αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό και αναγνώριση από την χώρα μας καθώς διεθνώς την έχει κατακτήσει».

Και καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης: «οφείλει ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης που εισηγείται το νομοσχέδιο στην Βουλή να διορθώσει».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών