Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Καμπανάκι κινδύνου για την ψυχική υγεία των ναυτικών

Καμπανάκι κινδύνου για την ψυχική υγεία των ναυτικών

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση για τα claims που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα δημοσίευσε πρόσφατα ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός Gard.

O Gard, για την εξαγωγή των ευρημάτων του, έλαβε υπόψη του μια περίοδο πέντε ετών, κατά την οποία έπρεπε να διαχειριστεί 20.000 claims που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν το πλήρωμα, αλλά τα δεδομένα του Gard περιλαμβάνουν επίσης περιστατικά που αφορούν επίσης επιβάτες ή λιμενεργάτες.

Οι συγκεκριμένες αξιώσεις, εξαιρουμένων όσων σχετίζονταν με την Covid-19, ακολουθούν αυξητική τάση από το 2021. To 64% αυτών αφορούσαν ασθένειες, το 32% τραυματισμούς και το 4% θανάτους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το μέσο κόστος των crew claims έχει πάρει την ανιούσα από το 2020, ενώ συγκεκριμένα το μέσο κόστος των αξιώσεων για ασθένειες είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2020. Οι ασθένειες που καταγράφηκαν συχνότερα στη βάση δεδομένων του Gard ήταν οι κοιλιακοί πόνοι, οι πόνοι της πλάτης και οι καρδιακοί πόνοι.

Την ίδια ώρα, οι ψυχικές διαταραχές βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα των πιο συχνών ιατρικών προβλημάτων. Στην έκθεση καταγράφονται 48 περιστατικά ψυχικών διαταραχών κατά μέσο όρο ετησίως, 18 περιπτώσεις αυτοκτονιών και 16 περιπτώσεις αγνοουμένων από το 2020. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο αριθμός των περιστατικών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία δυστυχώς αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα ως άμεση συνέπεια της ψυχικής καταπόνησης και της παρατεταμένης απομόνωσης που βίωναν πολλοί ναυτικοί εκείνη την περίοδο».

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες, ο Gard την πενταετία 2019-2023 κατέγραψε 400, με τον υψηλότερο αριθμό (άνω των 100) να σημειώνεται το 2021. Το 74% των θανάτων που καταγράφηκαν οφείλονταν σε κάποια ασθένεια. Το δεδομένο αυτό ευθυγραμμίζεται με άλλες πηγές δεδομένων, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 74% όλων των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες. Μια ανησυχητική τάση που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το 11% των θανάτων προήλθαν από αυτοκτονίες. «Ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικά υψηλός», σημειώνεται τέλος στην έκθεση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024