Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Χαμηλό δύο ετών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου

Χαμηλό δύο ετών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου

Εισαγωγικό κείμενο

Παρά τη σημαντική ενίσχυση των εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-Ευρώπης με επίκεντρο το LNG τα τελευταία έτη, οι εισαγωγές αμερικανικού αργού στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε χαμηλό δύο ετών τον περασμένο Ιούνιο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά την ευρύτερη περιορισμένη ζήτηση για μαύρο χρυσό τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν κόστος και απόσταση στη σύναψη συμφωνιών, με δημοσίευμα του Reuters να αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές στράφηκαν στο πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2024, οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου με προορισμό την Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 1,45 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2022 (δεδομένα Kpler). Σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, η καταγραφείσα πτώση είναι 14%, ενώ σε ετήσια βάση 27%.

Ένας επιπλέον παράγοντας που οδήγησε στη συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν η γρηγορότερη πτώση της τιμής του Brent έναντι του WTI στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου επηρεάστηκαν στο σύνολό τους και διαμορφώθηκαν στα 3,94 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα έναντι 4,21 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον περασμένο Μάιο.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024