Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Στην αγκαλιά της Τουρκίας εκ νέου το ιρανικό πετρέλαιο

Στην αγκαλιά της Τουρκίας εκ νέου το ιρανικό πετρέλαιο

Εισαγωγικό κείμενο

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν πως η Τουρκία προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στην επανέναρξη των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απόφασή της να διακόψει τις μεταφορές, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη.

Στοιχεία της Eurostat, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA, αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία εισήγαγε από το Ιράν 576 μετρικούς τόνους πετρελαίου τον μήνα Μάρτιο και 485 μετρικούς τόνους τον Απρίλιο.

Η τελευταία μεταφορά πετρελαίου ανάμεσα στις δύο χώρες είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020. Έκτοτε η Τουρκία διέκοψε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, υποκύπτοντας στις αμερικανικές πιέσεις.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν άλλη μία απόδειξη ότι αρκετές χώρες παραβλέπουν πλέον τις κυρώσεις των ΗΠΑ και πραγματοποιούν εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για κάποιους από τους μήνες του 2023 και του τρέχοντος έτους, ανακάμπτοντας από το ιστορικό χαμηλό των 0,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα που σημειώθηκε εντός του 2019, όταν οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους κατά της Τεχεράνης.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024