Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ούριος άνεμος στα Capesizes από τις ροές βωξίτη

Ούριος άνεμος στα Capesizes από τις ροές βωξίτη

Εισαγωγικό κείμενο

Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές βωξίτη της Γουινέας το β΄ τρίμηνο, αγγίζοντας τους 38,01 εκατ. τόνους. Η πλειονότητα των εξαγωγών είχαν προορισμό την Κίνα, η οποία την ίδια ώρα σημείωσε παραγωγή αλουμινίου-ρεκόρ το α΄ πεντάμηνο του έτους, της τάξεως των 17,77 εκατ. τόνων.

Η αύξηση αυτή οδηγείται από την ισχυρή ζήτηση από την ηλιακή ενέργεια και τη βιομηχανία NEV, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 44% της χρήσης αλουμινίου. Οι προαναφερθέντες παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζουν την παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα. Η Γιουνάν, σημαντικός κόμβος παραγωγής αλουμινίου στην Κίνα και η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία με εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύ, επηρεάζει σημαντικά την τάση αυτή. Η εξάρτηση από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γιουνάν είναι εμφανής, όπως φαίνεται από τη μειωμένη παραγωγή αλουμινίου κατά τη διάρκεια των ελλείψεων υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά το β΄ εξάμηνο του 2022-2023.

Στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο, η Γιουνάν γνώρισε έντονες βροχοπτώσεις, με τα επίπεδα βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές να αναμένεται να είναι κατά 20 έως 50% υψηλότερα από τον μέσο όρο, οδηγώντας ενδεχομένως σε περισσότερες πλημμύρες. Ενόψει του γ΄ τριμήνου του 2024, αναμένεται εποχική μείωση των εξαγωγών βωξίτη της Γουινέας λόγω της περιόδου των βροχών. Ωστόσο, εάν η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας παραμείνει ισχυρή στην Κίνα, η ζήτηση για την παραγωγή αλουμινίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση, παρέχοντας πρόσθετη στήριξη στις αυστραλιανές εξαγωγές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κατά το τελευταίο μέρος του έτους θα μπορούσε να σημειωθεί νέα αύξηση των εξαγωγών βωξίτη της Γουινέας, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο όγκο ρεκόρ παραγωγής αλουμινίου στην Κίνα.

Oι αυξημένες ροές βωξίτη της Γουινέας προς την Κίνα ερμηνεύουν έως έναν βαθμό τα εξαιρετικά υψηλά ναύλα των Capesizes, καθώς η πλειονότητα του βωξίτη μεταφέρεται με τα εν λόγω πλοία. Ο BCI καταγράφει, δε, αύξηση 130% σε ετήσια βάση.

Πηγή: Intermodal

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024