Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ασταμάτητος ο κυκλώνας Μπέριλ

Ασταμάτητος ο κυκλώνας Μπέριλ

Εισαγωγικό κείμενο

Ο κυκλώνας Μπέριλ, συνοδευόμενος από ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους, έπληξε χθες, Τετάρτη, την Τζαμάικα και αναμένεται σήμερα το βράδυ να φτάσει στο Μεξικό, αφού έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον εννέα νεκρούς και έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Καραϊβικής και τη Βενεζουέλα.

Ο Μπέριλ είναι αυτή τη στιγμή αποτελεί κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σάφιρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

Χθες το απόγευμα ο κυκλώνας πλησίασε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τζαμάικα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προτού απομακρυνθεί από το νησί το βράδυ.

Ο Μπέριλ ενδέχεται να προκαλέσει «σοβαρές ζημιές εξαιτίας των ανέμων, κυρίως στα σπίτια, τις στέγες, τα δέντρα και τα καλώδια ηλεκτροδότησης», είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ο διευθυντής του NHC Μάικλ Μπρέναν, χαρακτηρίζοντας τον κυκλώνα «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Επίσης αναμένονται αύξηση της στάθμης της θάλασσας, κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Μια τόσο ισχυρή καταιγίδα σπάνια σχηματίζεται τόσο νωρίς την εποχή των κυκλώνων, η οποία στον Ατλαντικό ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε προειδοποιήσει στα τέλη Μαΐου για μια πρωτοφανή εποχή κυκλώνων, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο σχηματισμού τεσσάρων με επτά κυκλώνων κατηγορίας 3 ή και μεγαλύτερης.

Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια που αναμένεται να επικρατήσει σύντομα καθώς και με τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε η ΝΟΑΑ.

Ωστόσο τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξούν κι άλλες περιόχες ανά την υφήλιο.Έτσι λοιπόν, για παράδειγμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από δύο τυφώνες είναι ενδεχόμενο να πλήξουν την ηπειρωτική Κίνα τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024